onsdag, maj 20, 2020

Morötter och skogspromenader

Det är underbart väder i Taverny den här veckan! Jag har semester och njuter av varenda dag! Lenny och jag har tagit eftermiddagspromenader om man kan kalla 7km i skogen för promenad. 

Det går rakt uppför i en km innan man kommer upp till skogen och sen är det relativt platt om man håller sig till de stora stigarna / vägarna. Det gör inte vi! Lenny fick välja väg så det blev kringelikrokar allt eftersom han sniffade reda på dofter som kittlade nosen!
Däremot var det mycket människor i rörelse... Med och utan ansikstmask. Vi träffade hundar i alla former och skepnader så det var festival för Lenny.
I måndags tog jag med en bit torkad kycklingfilé som belöning om han skulle bli lite trött, Lenny väger 13kg så jag skulle inte kunna bära honom hem om det kom till det. Efter halva promenaden tog jag fram vatten, som han inte vill dricka ur hundflaskan, bara i yttersta nödfall innan man ramlar platt ner och kolar vippen, 😡 och sen dängde jag fram kycklingfilén! Ha! Han var inte särskilt trött innan men efter mellanmålet fick han en turbo-reaktor i rôven! Jag fick småspringa för att hålla takten! Så nu vet ni det, känner man sig lite nere och hängig på promenad, däng fram en torkad kycklingfilébit och sen är saken biff!

Igår hann vi (jag) också med att baka en morotskaka, för första gången i mitt liv.
I den lokala grönsakskorgen får vi morötter nästan varje vecka och man måste ju laga till dem sen. Jag tog ett säkert kort och letade upp Leilas morotskaka, det kan knappast gå fel då.
Jag ville slänga på lite glasyr eller "frosting" som det så fint heter och började att vispa med min gamla trotjänare Seb till elvisp från 2006. Det visade sig att Seb ville inte alls vispa utan att Seb ville gå i pension. Så halvt genom vispningen så lade han bara av. Omöjligt att få igång honom igen. Jag har en "hushållsassistent", använder man det ordet längre, som jag fick av svärmor och jag har en annan mojäng så jag satt inte i sjön. Frostingen blev färdig vispad och det blev lite mindre fullt i ett av mina köksskåp. Seb ska nu få åka till Skroten och förvandlas till något annat eller kanske få en ny motor. De fixar sånt på återvinningen i Bessancourt.

Bilden nedan är på min morotskaka, Leilas är lite mycket snyggare. Matthias tyckte kakan var supergod, det är bra för han kommer att få äta upp 90% av den! 😏söndag, maj 17, 2020

Meanwhile, back at the ranch...

...och livet fortgår...
Jag har jobbat en vecka, det var bra, inte så stressigt. Livet i Frankrike stannar av på något vis i maj med alla helg dagar och semestrar från föregående år som måste "solderas". Det är 1:a maj och 8:e maj och sen är det Kristihimmelsfärd i två dagar för fredagen bli ju en klämdag och sen Annandagpingst och så vidare.

Jag passar på att jobba de två veckor som är 5 dagar långa i år, så nästa vecka är jag på semester igen, "gör hon inget annat än semestrar den där människan" tänker ni, jo tänka sig det gör hon men hon har också ett jobb med väldigt fina fördelar som hon tar vara på.
Igår var vi och hjälpte vår husgäst med att fixa iordning hennes hus för försäljning. Trädgårdsarbete, städ och målning stod på schemat.
Jag gillar ju att påta i trädgården så den tog jag mig an.

Vi var 5 personer som fixade från 10:30 till 20:00 med en liten lunchpaus och jäklar vad fint det blev.
Vi tog bilder till annonsen och nu hoppas vi att det nappar en köpare. Huset är väldigt fint och nätt med en liten trädgård och allt som behövs för en liten familj. Det ligger i ett väldigt populärt område också så det ska nog inte bli svårt att sälja.

Idag ska husgästen byta hus, vi har "delad vårdnad" med föräldrarna. 😉 En vecka hos oss och en vecka med föräldrarna. Det är ju inte alltid så lätt att flytta hem till mamma och pappa igen så detta är ett mycket bra alternativ för alla.

Vi får ett fint avbrott i vardagen och går inte och skaver på varann  (jag kan vara lite tjatig måste jag erkänna) och Lenny umgås med sin nya kärlek.

Jag satt och jobbade en eftermiddag när jag hörde lite hemtrevligt slammer från köket. Middagen förbereddes och vi fick en fantastiskt god efterrätt. Vår husgäst älskar nämligen att laga mat och baka. Det känns som att ha vunnit lite på lotto! 😋

Jag ska gå på lite skogspromenader den här veckan tänkte jag. Lenny och jag ska ut och röra på karantänringarna (mest Lenny, jag har ju löptränat och yogat...).
Det ska bli roligt och skönt!

Bilden är på efterrätten som vi fick i veckan, jordgubbstiramisu!


onsdag, maj 13, 2020

När man är kär

Lenny är kär!
Han är så kär i vår nya husgäst. Hon älskar djur, har två katter och en häst, och tur är väl det!
Han lämnar inte hennes sida, vill vara nära, nära, HELA tiden.
När hon jobbar sitter han bredvid på golvet och tittar kärleksfullt på henne.
Igår eftermiddag åkte hon och tog hand om sin häst och det var slutet på livet för Lenny. Han låg och skrek och ojade sig i sin korg och vägrade att gå upp.

När hon kom tillbaka var livet en fest igen!

Häromdagen fick han dessutom en present, flera tuggleksaker och en repknut i bomull. Leksakerna höll inte 2 timmar (det var sammanlagt 5 stycken), den enda som finns kvar är repknuten. Det är ett mycket gott betyg när han tillverkar 1000 bitars pussel av sina presenter.

Imorse fick jag en liten förströdd hälsning; "Jasså, jaha är det du... Javisst ja, du bor ju också här..."
Känns bra att han känner igen mig iallafall! 😐

Vår husgäst behöver muntras upp lite ibland; det är ju inte alltid lätt när livet ställs på ända och då är Lenny den perfekte varelsen för jobbet. Han skuttar omkring och krumbuktar sig och framkörallt ger han en massa kärlek!

En stor dos hundterapi som är bra för själen!
Såhär kan man hitta honom när andan för att lufta baken faller på...

  

måndag, maj 11, 2020

När man får oväntat besök

Vi höll som bäst på att fixa till det sista innan vår kompis kom för att bo här med oss ett tag när telefonen ringde. Går det bra att komma idag istället... Selvfølgelig, nema problema (visste ni förresten att det uttrycket kommer från serbokroatiska? Det visset inte jag!)!

Inflyttningen gick mycket bra, vi var och handlade lite mat, vi äter ju inte samma sak allihop, det är bara jag som inte äter kött och fisk under detta taket!
I lördags sken solen och det var rysligt varmt innan åskvädret slog till med full styrka. Vi svettades riktigt på terassen och därför åkte vi till handelsträdgården och inhandlade ett parasoll. Jag vill gärna har en markis med då måste den måttbeställas och installeras och det bli ju naturligtvis mycket dyrare.
Så det blev ett lite trevligare parasoll i mörkgrått som täcker bordet.

Vi upptäckte att det dessutom är vattentätt då Matthias insisterade på att äta ute fast himlen var lika grå som parasollet.
När vi började bli våta om fötterna insisterade jag på att gå in.

Söndagen började med regn men blev till slut riktigt fin. Det blev en löptur, den första på två veckor, man jag kände mig stark, tack vare yogan tror jag. Är inne på min 41:a dag utan uppehåll.

Sen blev det inte sådär hemskt mycket gjort. Vi slappade i trädgården, tänkte att nästa löptur kommer att vara utan papperslappen som man svettas sönder i löparbrallorna.

Sen slog världens oväder till... Det har blåst så att huvudet trillar av (om man går ut) sen igår kväll. Vi har en gammal antenn som sitter på en av ytterväggarna där det alltid blåser och den gör ett sjuhelsikes oväsen. Den höll oss vakna alla tre. Sov vi 4 timmar så är det nog allt. Den ende som sov var Lenny, men jag tror att han var lite orolig också för han gnydde ett par gånger under natten och nu sover han igen.
Det blåser fortfarande men inte lika hårt. Vindbyarna var uppe i över 20 m/s.
Jag hoppas på lugnare väder ikväll och i natt för jag jobbar den här veckan.

Bilden är från Musée d'Orsay vid ett besök 2013. Jag borde nog gå dit igen när det öppnar!fredag, maj 08, 2020

Inte som man tänkt

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig. Jag hade sett framemot en produktiv dag igår men kände när jag vaknade att jag hade en liten huvudvärk på lur... Tänkte att den kanske skulle ge med sig med lite vila men den gubben gick inte.

När vi skulle hämta grönsakerna på farmen gick det inte längre, jag trodde att jag skulle klara att åka dit och hämta korgarna men jag fick helt sonika bädda ner mig. En migrän som jag inte haft på flera år. Illamående och spränghuvudvärk och då finns bara en enda lösning för mig: sova.
Och det gjorde jag, i 2 timmar. Sen mådde jag lite bättre.
Som tur var så var middagen redan fixad så den kunde värmas, det blev kolsyrat vatten till kvällsmat för min del. De andra två åt kyckling, en som var tillagad i ungen med morötter och potatis och till den andre var kycklingen torkad.

Idag är dock en ny dag, lite skakig känner jag mig men jag har äpplen som ska tas om hand. De ser lite trötta ut så jag vill inte vänta tills de går förlorade. Och sen ska min timjan planteras om, rabarbern planteras och jag tror att gräslöken skulle vilja ha lite näring. 

På måndag blir det lite ändringar i undantagstillståndet i Frankrike, även om det ser lite mörkare ut för oss i Ile-de-France, Hauts-de-France, Grand-Est och Bourgogne-Franche-Comté.

Parker, större museer (som Louvren t.ex.), restauranger, biografer, teatrar, gym och högstadieskolor kommer att hållas stängda.
Vi får resa inom en radie (fågelvägen) på 100km runt bostaden, ska man åka längre måste man ha ett resecertifikat och giltigt motiv.

På metron och tågen måste ansiktsmask bäras och de som måste åka till arbetet får företräde. 

Jag är glad för att vi får gå ut utan certifikat och vi får även röra oss i skogen igen! Cykling är tillåtet också.

I slutet på maj kommer nya beslut att tas inför den 2:a juni.
Nedan är kartan på hur Frankrike är uppdelat. Jag har helt sonika lånat bilden från den officiella sajten.

torsdag, maj 07, 2020

Äntligen!

Jag har "drömt" om en hängmatta så länge jag kan minnas. Jag ville sova i en hängmatta upphängd i mitt rum tills jag fick reda på att det inte är sådär jättebra för ryggen. Å andra sidan så sover man ju i hängmattor världen över så det kan väl inte vara så illa... Men jag har kommit över det nu.

Hursomhelst, det har aldrig varit "rätt tid" eller "tillfälle" för att införskaffa en hängmatta; ingenstans att hänga den (det är ett ganska bra argument...), andra saker som behövs investeras i innan, osv. osv.
Men igår gjorde vi slag i saken. Jag ville inte ha en hängmatta som räcker en säsong så vi köpte en på Truffaut, där vi också handlar blommor, frön och ett och annat trädgårdsverktyg.

Eftersom vi har huggit ner alla gamla ruttna träd så blev det en med ställning.
Jag invigde den igår eftermiddag, läsning och lite allmänt slapp i solen var precis vad jag behövde.
Jag tänkte tillbringa lite tid i den idag också, vädret är fint så man får ju passa på.

Ikväll ska vi hämta denna veckas grönsakskorg, den här veckan bjuds det på:
- Sparris
- Rädisor
- Sallad
- 800g morötter
- 1kg potatis
- Ängsyra

Jag fick även reda på att de säljer olivolja i "lösvikt" så man tar bara med sig sin flaska för att fylla på.
Olivoljan är gjord av en av farmens grannar som har olivlundar i Portugal. Tänkte prova den också.

Jag funderar lite på vad jag ska göra av ängsyran, peston blev god men lite för syrlig för min del.
Efter lite sökning så har jag hittat en soppa som jag skulle vilja prova.

Jag fick tag i rabarberfrön igår också så de ska ner i jorden idag, nu gäller det att ha lite tålamod bara... Jag kan skörda om (håll i er nu) två år! Argh, men det som väntar på något gott, osv.

Annars är nästan allt klart för vår nya "sambo", mitt kontor är fortfarande inte färdigt men det är ju bara jag som ska vara där och Rom byggdes inte på en dag ska ni veta.

Bilden är tagen imorse när jag låg i hängmattan och tjatade hål i huvudet på min kompis Suzie som bor i Nya Zeeland.


onsdag, maj 06, 2020

Så så

Sådär ja, nu skiner solen igen och jag har precis läst inne hos Annika att hon minsann har fått en leverans med fröer från Sverige.
Jag har ju tur att kunna så direkt i jorden men har ändå valt att så örter i kruka, dels för att kunna skydda dem på vintern, men också för att en del sprider sig så jäkligt, myntan, t.ex. är en lömsk typ.
I år började jag tidigt med att förbereda grönsakslandet, använde komposten och vände ner den i jorden, planerade för vad jag skulle så, var osv.

Jordgubbsplantorna fick byta plats och har nu börjat att blomma, morötterna växer fint, så även purjolöken som jag planterade bredvid efter som morötter och purjolök gillar varandras sällskap.

Björnbärsbusken och svartvinbärsbusken var båda mycket olyckliga jämte hallonbuskarna. Hallonbuskarna är som myntan, lömska typer som sprider sig som ogräs! De båda andra buskarna har nu fått varsin ny plats i två av grönsakslandets hörn och verkar trivas mycket bättre.

Jag fick frön av stockrosor av min ömma moder förra året. Dessa frön ligger nu i jorden mellan björnbär och svartvinbär och börjar att ploppa upp. Tomaterna är också planterade och myser i solen jämte päronträdet.

Jag väntar bara på en leverans, jag beställde luffagurka frön från Amazon i slutet på mars och de ska snart landa i min brevlåda.
Luffagurka kallas även tvättsvampsgurka eller badsvampranka. Man torkar helt sonika frukten och skalar den för att sen använda till disksvamp eller badsvamp eller vad man nu vill.
Jag använder redan luffa till disken och duschen och jag skulle gärna vilja diska med en egenhändigt odlad gurka om sanningen ska fram!

Jag såg även hos Annika att hon ska så rabarber! Det längtar jag efter... Det finns på trädgårdshandeln så nästa gång vi åker dit blir det nog en planta eller frön beroende på när man ska så om man vill ha skörd i år!
Bilden är från tidigare imorse på morötterna...


tisdag, maj 05, 2020

Att ta sig i kragen

Jag är en vän av ordning och reda, jag gillar att ha "städat" omkring mig, MEN jag har ett problem, kan jag inte städa undan och lägga sakerna / kläderna / skorna / und so weiter någonstans blir jag slö och slarvig och ordning och reda blir oordning och oreda.

I huset finns inte många skåp eller garderober, det finns en platsbyggd garderob man kan gå in i men hyllorna är alldeles för djupa och med snedtaket funkar det inte. Jag har fått lägga kläder i travar innanför varann för att få plats med allt. Det rasar och jag blir vansinnig. Ett annat projekt är att göra om garderoben och byta ut hyllorna mot IKEAs hyllsystem Algot. Men det finns lite annat att göra först.

Vi ska få en inneboende nästa vecka, en kompis som har brutit upp med sin sambo och behöver någonstans att bo ett tag.
Gästrummet fungerade länge som en förlängning av mitt kontor. Nu är det slut med det, den stackars människan ska inte behöva se mitt elände när hon vaknar varje morgon så jag har tagit mig i kragen och har börjat att sortera och städa.

I söndags var det köket, igår badrummet och idag blir det mitt kontor. Jag kommer inte att kunna göra allt idag men det blir ju bättre. Man känner sig lättare till sinnes och visst är det härligt med ordning och reda? 😋

Det regnar idag så det blir ännu lättare att börja. Först ska jag bara fösa ut hunden som vill gå ut men inte orkar gå genom källaren.

Kom i håg, "sjung när du har tid"!