onsdag, november 08, 2006

London II

Guy Fawkes night, även kallad Bonfire Night och Fireworks Night, firas sedan 1607 den 5 november i Storbritannien och påminner om valborgsmässoafton, skillnaden är dock att ovanpå brasan finns en halmdocka föreställande Guy Fawkes.
Innan brasan tänds brukar barnen be om a penny for the Guy.
Den firas i åminnelse av misslyckandet av den s.k. krutkonspirationen 1605. Festen firades ursprungligen som en protestantisk protest mot det katolska helgonfirandet.

Guy Fawkes

  Posted by PicasaKrutkonspirationen, en sammansvärjning, som några katoliker i England ingick 1604 i syfte att spränga det brittiska parlamentshuset "Westminster Palace" med den protestantiske kungen Jakob I, hans familj, hans ministrar och parlamentets medlemmar i luften samt därigenom bana väg för en mot katolicismen gunstig styrelse.
Huvudmännen för komplotten var Robert Catesby, planens egentlige uppfinnare, och Thomas Percy. De hyrde en källare under överhusets sessionssal och samlade där tunnor innehållande omkring 2500 kg krut. 5 november 1605 skulle parlamentet sammanträda, och en av de sammansvurne, Guy Fawkes, åtog sig att i verkställa antändningen.
De sammansvurna ville dock rädda katolska parlamentsledamöter från en säker död, vilket ledde till att planen avslöjades. Tio dagar före parlamentets öppnande mottog den katolske lord Mounteagle ett anonymt brev, i vilket han varnades för att infinna sig vid tillfället och man gjorde en undersökning och krutfaten påträffades och Fawkes greps. De övriga flydde, Catesby och Percy dog i flykten, medan de övriga tillfångatogs och avrättades 30 och 31 januari 1606. Två månader senare blev jesuitordens högste medlem i England, Henry Garnet, anklagad för att ha känt till planerna och även han avrättades. En strängare behandling av katolikerna i England inträdde efter denna konspiration.

 


Dark Polo tog med Kollegan A och mig till Blackheath där det hölls ett gigantiskt fyrverkeri.
Jag har nog aldrig sett något liknande. 14 juli släng dig i väggen. 25 minuter varade det. Det sades att 40 000 människor hade samlats på Blackheath för att beundra Ett av Storbritanniens största och mest påkostade fyrverkerier.

  Posted by Picasa


Efteråt gick vi och åt thailänsk mat... Soppan värmde skönt...

Källa text: Wikipedia
Källa bilder:
Solarnavigator
Anenglishmanscastle
BBC

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar