måndag, april 30, 2007

Att flytta - Månadens inlägg April

Jag var helt fri från flyttar innan jag kom till Frankrike, eller nja nästan. Jag hade flyttat en gång med mamma och pappa från Byttorp till det fina huset vid sjön...

Jag kan väl inte direkt säga att jag flyttade till Frankrike, jag skulle ju bara vara här i tre månader och åka tillbaka till Sverige sedan.
Mitt första ”hem” här i Frankrike var ett student hem i Fontenay sous Bois lite utanför Paris, österut mot Disneyland Paris.
Jag bodde med en finsk tjej, Mia. Jättegullig var hon... Där träffade jag även en av mina bästa vänner Niall från Irland.
Det hela var inte särskilt praktiskt, mia jobbade tidigt, och tidigt på Disney är TIDIGT.
07.45 börjar man, ännu tidigare om man serverar frukost... Mia gick upp vid 04.30-tiden och jag hade kommit hem vid 01.30-tiden kvällen innan...
Ganska ansträngande... Det fanns bara gemensamma kylskåp, jag sparar er allt onödigt lidande, låt mig bara säga att jag levde på pasta och konserver... Duscharna var också gemensamma... Kort sagt inte riktigt min grej... Det blev två månader tror jag...
När mina svenska kompisar A och H föreslog en etta på 19m² vid Nation lät det som himmel riket, tills jag insåg att 19m² är grymt litet... När någon stod i köket kunde inte ytterdörren öppnas... Det hela var väldigt komiskt egentligen...
Vi stannade där i ett par månader...

Sedan bar det av mot Marne La Vallée och Bailly Romainvilliers, ännu en etta men på 30m²...
Det blev ganska ansträngande att bo så tätt inpå så jag letade efter en ny lägenhet...
Det blev 3 flyttar på mindre än 6 månader. Varje gång blev flyttlasset större och större... Allt rymdes inte längre i min resväska...

Jag hittade ett rum med Bev och Jenny, två engelskor, jättegulliga tjejer... Vi bodde ihop i 7-8 månader tror jag...
Sedan flyttade jag till Paris igen. Jag skulle gå på Sorbonne och jobba halvtid på Disney...
Innan jag hittade min lägenhet mellan landade jag hos en vännina i Serris och sedan i en kompis hall rue Saint Denis (lägenheten var inklämd mellan en sexshop och en porrbio).

Min första egna lägenhet hittade jag i Bellville... Rue Piat, precis vid Parc Belleville... Så varm på sommaren och så kall på vintern... Kackerlackor hade jag också... Hu!
Jag stod inte ut med fukten och djuren...
Vintern så rann det bokstavligt talat vatten på väggarna så fuktigt var det. Jag blev N° 1 konsomatör av torrbollar, ni vet sådana där små saker som suger upp fukt i luften... Det gick åt en torrboll i veckan, de skall hålla tre månader i normala fall...
3500 Frs i månaden betalade jag... Men då fick jag kackerlackor och fukt på köpet...
Det bar av mot Gambetta, rue Orfila... Inga djur, ingen fukt... men inte stort heller... En tvåa på 35m².
Jag flyttade nästan allt på bussen, jag fick skäll av en gammal hagga som fastnade med foten i mitt torkställ...
Första flytten då vissa saker bara försvann...
En ring, en lite Björn Borg väska och min mezzanine säng...
Min, på den tiden, högst skurkagtige, lögnaktige och skitstövel till sambo gav bort sängen utan att fråga... Och jag misstänker att ringen och väskan gick samma väg... ”Tack för hjälpen med flytten killar...” jaa, vad säger man...

Det blev ny flytt och avlastning av dumsambo, hastigt och lustigt. Innan jag hittade mitt rum på Frälsningsarméns ”Palais de la Femme” fick jag bo hos en vietnamesisk familj. Vänligare människor får man leta efter.
Jag fick inte betala hyra, ingen mat, ingenting...
Det blev nästan lite väl bra för att de la sig i allt vad jag gjorde... När jag hittade mitt rum efter en månad och skulle flytta ut blev de lite förnärmade och undrade om inte deras hem dög. Jag försökte förklara att våra kulturer inte är lika på det planet och att jag behövde komma tillbaka till mitt liv, men det skar sig och jag har tyvärr ingen kontakt med dem längre.
Jag hittade min älskade lägenhet i Bry sur Marne efter ett tags letande... Drömmen! Med balkong och utsikt över floden! Lycka!
Där bodde jag i tre år innan jag träffade J som jag nu bor ihop med...
Jag har alltså flyttat 8 gånger (jag räknar inte mellanlandningarna) på 12 år... Det är kämpigt...
Jag har bara två officiella franska id handlingar, carte de séjour, som inte längre är nödvändigt, och mitt carte vitale för Försäkringskassan. Varje gång man flyttar skall man anmäla flytt till la Sécurité Sociale för carte vitale, byter man arrondissement eller département måste man byta kort, samma gällde för carte de séjour och det gäller fortfarande för franska id kort och pass.
Det är ju helt värdelöst att ha adressen inplitad på varenda id handling man har... Körkort, id kort, pass...
Fast det ger ju administrationen lite mera att göra.
Jag har stannat i Val de Marne 94 de senaste 6 åren nu så det har varit lugnt med adressändringar, skattesedlar och försäkringskassekort...
Vi får väl se vad det blir nästa gång...

11 kommentarer:

 1. Oj, att man ska ha adress på alla id-handlingar! Det låter onekligen lite krångligt med tanke på att det kan bli en del flyttar...

  Alla dina bostäder i Paris låter kanske inte superlockande, men jag vet hur det är. ;) Den studion på 15 kvm som jag och min sambo bodde i, var hopplös. Ingen dusch (den fanns en trappa ner, här delade alla sex våningar på dusch) och ingen toalett (även den en trappa ner, oerhört otrevlig toalett). Kök fanns inte heller, utan vårt kök bestod av två kokplattor som vi satte i väggen med kontakt, plattorna hade vi på en liten, liten hylla, samt ett handfat.

  Lägenheten i Bry sur Marne med utsikt över floden lät lockande...

  SvaraRadera
 2. Jo lägenheten i Bry saknar jag allt... Mamma med... :o)

  SvaraRadera
 3. Johanna, jag kan inte kommentera på din blogg längre... :o(

  SvaraRadera
 4. Din senaste kom fram, om att du inte kunde kommentera. :/ Vad märkligt, Tolken hade samma problem... vad händer, får du för felmeddelande?

  SvaraRadera
 5. Det verkar som studentlägenheter är ungefär lika fräscha över hela Europa (världen?). *s*

  Jag kan inte heller kommentera hos Johanna, "Sidan inte funnen" får jag hela tiden....

  SvaraRadera
 6. Jag får en vit sid med "terminé" på men inget händer... Jag läste någonstans att utländska bloggare (utländska ip adresser) inte kunde kommentera på blogg.se.
  Ville bara säga detta så du inte tror att jag har glömt bort dig... :o)

  SvaraRadera
 7. Meeeen, vad värdelöst att utländska ip-adresser inte kan kommentera!! Ska genast skicka mail till ägarna av blogg.se och klaga.

  SvaraRadera
 8. Det var en riktigt kul historia om dina flyttar! Vi måste absolut träffas innan jag flyttar. Jag kan komma ut till La défense för en liten bloggträfflunch, eller om du hellre vill komma in till stan.

  SvaraRadera
 9. Håller med Tolken , vilken kul historia om dina flyttar. Jätteroligt inlägg att läsa!

  SvaraRadera
 10. QL att ni tyckte om inlägget, jag trodde nog att det blev lite tradigt...

  SvaraRadera
 11. Håller med de andra, det är alltid spännande att läsa om andras erfarenheter!

  SvaraRadera