fredag, september 29, 2006

När hösten kom till byn

Solen tittar blygt fram mellan molnen och värmer oss innan hösten sätter tänderna i oss för att stanna några månader.

Jag fick en släng av Mamselamsjulsjukan häromdagen... Måste baka vörtbröd i år. Dessutom kommer Mamsen och firar jul med oss.
På jobbet längtar de redan efter pepparkakor och knäck...

  Posted by Picasa

6 kommentarer:

 1. Härlig bild!

  Jag har precis bokat nyårsresa till Paris och sitter och surfar lite info... Undrar om du kan hjälpa mig med en liten fundering: en sån där carnet med 10 biljetter för ca hundralappen (sek), vet du vilka Paris-zoner den gäller för? Är det bara zon 1 eller flera? Det står "inom Paris" på en infosida jag hittat, men vad betyder det... :)

  SvaraRadera
 2. Fast nu hittade jag att det finns en dyrare carnet för zon 3, dit vi ska... Man fick mycket bättre information när man tittade på sidor på franska i stället för engelska!

  SvaraRadera
 3. Ett vanligt "carnet" med 10 biljetter gällande inom Paris dvs i stort sett Métron (inte RER tåg till förorterna) kostar 10.90€.
  För 3 zoner kostar le carnet 21.60€.
  Ett dags kort för 3 zoner (Mobilis)kostar 7.30€.
  Stannar ni några dagar och åker varje dag är det bättre att välja ett Paris Visite eller Carte Orange Hebdomadaire.
  Paris visite gäller från 1 dag till 5 dagar.
  1 dag 1-3 8.35€, 2 dagar 13.70€, 3 dagar 18.25€, 5 dagar 26.65€. Stannar ni i en vecka men kommer en lördag eller fredag kan det löna sig att kombinera ett mobilis eller vanliga biljetter med ett carte orange hebdomadaire.
  Det gäller från måndag till söndag ock kostar 21.20€ för en vecka. Ett foto måste accompagnera kortet.

  Hoppas att detta har hjälpt dig lite... :o)

  SvaraRadera
 4. Tack så jättemycket!

  Besvärligt tycker jag att Carte Orange gäller fördefinierade dagar - vi är där onsdag till fredag, så helt passar det ju inte.

  Funderar på om det räcker att köpa 3-zonscarnet och försöka minimera resorna till tur och retur från hotellet varje dag. Vi har generellt inget emot att gå, men man vet förstås inte hur kallt det kommer att vara då över nyår...

  Fast var fick du ditt 3-zons-carnet-pris från? För jag tittade på http://www.ratp.info/informer/tarif.php och skrev in Rosny-sous-Bois (där vi ska bo) i rutan för "Tarif pour un trajet Paris/Banlieue ou Banlieue/Paris" och där står att carnet plein tarif kostar 16,80 €. Är det billigare att ha en förvald sträcka eller något sånt krångligt?

  SvaraRadera
 5. Jag skrev in där jag bor i rutan och tydligen är det dyrare hem till mig än till Rosny... :o)
  Jag vet hur det blir med mamma när hon kommer...
  I början går man, sen blir man trött och då är det skönt att ha sin biljett...
  Paris är stort och det är inte alltid "gång avstånd" till allt.
  Ni kan ju alltid ta ett 5 dagars kort + ett carte orange hebdo. Det blir ju 47-48€... Ett carnet på 10 biljetter räcker ju 5 dagar för en person... Skall ni ta métron i Paris är det ju billigare att köpa ett carnet för Paris... Jag vet inte vad som blir billigast! Paris är nämligen väldigt dyrt... :o(
  Paris kan vara lite råkallt och fuktigt i december... Rôset som vi säger hemma vid...

  SvaraRadera
 6. Aha, så märkligt! :)

  Får klura lite på hur man löser biljettandet bäst. Skriva upp och räkna på alla tillgängliga alternativ i ett Excel-ark eller nåt...

  Har du några bra Paristips förresten? Gärna i budgetklass och som funkar i december. Vi vill såklart se mycket av de klassiska sakerna, men mysiga caféer, gratismuséer och så vidare är också väldigt intressant.

  Jag kan knappt sluta tänka på resan. :)

  SvaraRadera