fredag, oktober 26, 2007

Centre Georges Pompidou

Mamma undrade lite över Centre Georges Pompidou eller Beaubourg som det också kallas när vi besökte baren för att smaka av deras kir (som förövrigt var väldigt dyr (12€, hutlöst enligt en kirentusiast) och aningen smakös, plus i kanten kan dom få för att de inte tog extra betalt för champagnen, men det var nog bara ett misstag).
Jag visste inte alls vem architekten var utan googlade detta.
Så här är det...

Byggnaden är skapad av arkitekterna Renzo Piano, Richard Rogers och Gianfranco Franchini. Rör för ventilation, vatten- och elektricitetsförsörjning har anbringats (va, vilket ord, men det är Wikipedia, skyll inte på mig) på byggnadens utsida och färglagts efter funktion (blått för luftintag, rött för människotransport, etc.). Byggnadens moderna utseende bryter starkt av mot de intilliggande äldre husen, ett faktum som uppskattas av somliga parisare men som anses skandalöst av en del.

Centre Pompidou slog upp portarna 1977 på initiativ av den franske presidenten Georges Pompidou, och visar sedan dess upp de mest betydelsefulla verken ur den franska statens samlingar av konst från 1900-talet och framåt.

Detta är rulltrappan som går upp till restaurangen/baren
Här är en bild på den berömda Stravinsky fontänen nedanför... Frukten av ett samarbete mellan Jean Tinguely och Niki de Saint Phalle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar