söndag, maj 25, 2008

Amsterdam

Det är redan söndag och jag sitter på tåget hem från Amsterdam.
Jag har verkligen haft en jättefin helg!
”Orsaken” till min resa till Amsterdam är en av mina bästa väninnor Ms D-blond. Hon gick på en skola i Filippinerna när hon var yngre.
Hon har anordnat de senaste 4 åren tror jag att det är, skol träffar. Jag som har överhuvudtaget aldrig satt min fot i Manilla blev medbjuden som en honorary alumni. :o) Eller party crasher kan man också säga.
Det kom 50 personer från hela världen. Texas, Kalifornien, Australien, Frankrike, Holland, Tyskland, Sverige, Danmark, Stor Storbritannien.
Alla var nästan 10 år äldre än jag men det märktes absolut inte!
S hade ordnat rum och festligheter på The Radisson SAS som ligger 10 minuter med flygplatsbuss från Schiphol.
Jättefina rum, frukosten var tiptop och dessutom hade S fått tillstånd att använda mötesrummen till fredagskvällen och lördagskvällen.
Det finns t.o.m. en filipinsk kock på hotellet som lagade all maten.
Jag kom fram på fredag klockan två och nästan hela eftermiddagen gick åt till att hämta is från ismaskinen, fylla handfatet, kyla vinet och att prata och ta emot folk.
Middagen skulle börja klockan åtta på kvällen och vi blev sittande med diverse drinkar till klockan sju...
Det blev en stojig middag med filipinska skämt och allehanda dumheter och skrattade gjorde vi så att vi grät!
Jag fick lära mig att ”filipinos” i allmänhet säger P istället för F och tvärtom.
Så att en ”fork with your pork” blir en ”pork with your fork”.
Naturligtvis pratade alla med en ”pinoy” dialekt hela kvällen, och jag var inte sämre. :o)
Efterfesten hölls inte i vårt rum vilket jag är evigt tacksam för! Det var fest till klockan fyra men S och jag vinglade ner till första våningen vid ett tiden.

Dagen efter hade vi bestämt att vi skulle åka på en guidad båttur på kanalerna och träffades klockan elva.
Det var fantastiskt fint väder i fredags, igår vad det också varmt och solen sken från en klarblå himmel.
Det var bra att åka runt lite för att jag skulle aldrig ha hunnit gå runt så pass mycket själv. Jag är annars ingen båttur älskare.
När den en timma långa turen var över (kostade 4.50€) ville några i sällskapet gå till en coffeeshop naturligtvis, men jag nyttjar inte produkter från coffeeshopparna och var mer intresserad av att se staden.
Vi åt lunch och det tog en förbaskad tid för att servitrisen var sååå långsam. Dessutom upptäckte M (en annan svensk i gänget) en delikatess på den holländska menyn:
Sedan följde jag med C och V två systrar från Lyon till blomstermarknaden och sedan flanerade vi lite.
Jag var iallafall nyfiken på ”det där illegala” som säljs och ville gärna kolla hur ett särna kolla hur ett sånt ställe såg ut...
Vi hittade ett litet kyffe i en källare där det såldes magic mushrooms. Jag är väl ingen lättchockad typ egentligen men meningsutbytet som följer fick mig att fundera.
En ung kvinna frågade om de sålde ecstacy i butiken. ”Jovisst” sa killen bakom disken, ”men inte den ”riktiga” ecstacyn utan en gjord på växter och plantor. Inte så stark som den kemiska”. ”Jaha”, sa tjejen... ”Fast det vill väl inte du ha?” frågade hon sin väninna. ”Näe” sa kompisen och de gick ut ur butiken.
Hur står det till med världen egentligen, när man måste ta kemiska substanser för att ha kul?
Det kändes mycket surrealistiskt att stå där och lyssna på hur killen bakom disken gav råd till köparna som undrade över det ena eller andra.
Kan man blanda detta eller det här? Eller kommer jag att må illa då?

Sedan tittade vi i skyltfönstret på en sexshop och fnissade ikapp åt alla möjliga och omöjliga attraper.
Repliker av porrskådis snoppar... Supersnoppar!! Va? Hemska saker!
Efter denna dekadenta promenad gick vi vidare i solskenet och fick lite musikalisk underhållning.

Dagen gick med en rasande fart och klockan var snabbt fem på eftermiddagen och det var dags att åka till hotellet och göra sig iordning för kvällen.
Jag var bara tvungen att titta närmare på cykelparkeringen som finns vid Amsterdam Centraal. Wow! Helt OTROLIGT! Det står cyklar fem på rad! Hur 17 skall man få ut sin cykel om man har ställt den längst in?
Halv sju var vi hemma och fyrtio minuter senare var vi ny duschade, fin klädda och beredda på partaj!
Kvällen bjöd på holländsk mat (skulle det vara, men det märkte inte jag) och nya spex.
Det visades en DVD med Rex Navarette, ”Hella Pinoy” som jag inte trodde att jag skulle förstå mycket utav men den var faktiskt jätterolig!
Väldigt ”pilipinskt” men det jag inte föstod förklarades eller översattes.

Jag var ganska trött och lämnade klasskompisarna till att festa sinsemellan. Jag gick vid halv ett men festen fortsatte till klockan fyra!

Idag har det varit mycket lugnt, tåget gick 14.42 och vi åkte ut till Schiphol ganska tidigt. Dessutom så regnade det.

Jag tyckte mycket om Amsterdam och jag tänker att åka tillbaka. Rijksmuseum är stängt för renovering för närvarande så utställningen som är öppen är mycket liten.
Det är en av orsakerna till att jag vill tillbaka. Staden är fin, ren, mysig att flanera i och jag är mycket nöjd med min weekend!

2 kommentarer:

  1. Åh, vilken kanonhelg du verkar ha haft. För några år sedan hade skulle jag byta flyg i Amsterdam. Tog tåget in till stan och vandrade runt ett par timmar innan jag åkte tillbaka för att fortsätta flygresan till Lyon.
    Fick känslan av en småstad men ändå så enormt stor. Centralstationsbyggnaden är riktigt fin. Reagerade också på alla cyklar och tänkte precis samma sak - hur kommer man loss? Skulle definitivt vilja åka tillbaka dit för mer än bara några timmar.

    SvaraRadera
  2. Välkommen till Nederländerna! Bodde mitt i centrala Amsterdam i många år och det var kanon!

    SvaraRadera