tisdag, februari 26, 2008

Une vrai souplette!

Jag är en riktig sopptratt!
Det skulle ha blivit en "mustig grönsakssoppa med bönor" från januari numret av Matmagasinet ikväll, men jag hade lite kyckling som skulle göras av med...
Det blev en Mexikansk Tortillasoppa utan tortilla istället!

Mexikansk tortillasoppa

4 portioner Tid: 60 min
4 majstortillor (finns bland taco-grejorna)
2 msk matolja
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1–2 chilifrukter (efter styrka och smak)
8 dl vatten
2 buljongtärningar, höns eller grönsak
1 burk krossade tomater
Salt och svartpeppar

Till servering:
250 g kycklingfilé + matolja och kryddor, eller 1/2 grillad kyckling
2 mogna avokado, i bitar
Riven ost
Färsk koriander
Lime, i klyftor

Gör så här: Hacka lök och vitlök, kärna ur och hacka chilin. Dela tortillabröden i halvor och skär sedan dessa i 5 mm breda strimlor. Hetta upp hälften av oljan i en vid stekpanna. Stek brödstrimlorna tills de är krispiga och gyllenbruna. Låt dem svalna på ­hushållspapper.
Värm resten av oljan i en rymlig kastrull. Fräs löken, vitlöken, chilin och tomatpurén på låg värme tills löken är mjuk.
Tillsätt vatten, buljong och krossade tomater. Låt soppan sjuda under lock i cirka 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader (jag stekte klart kycklingen i stekpannan...) Bryn kycklingbröstet i lite olja i en stekpanna, salta och peppra. Stek kycklingen färdig i ugnen, det tar cirka 10 minuter.
Låt den svalna något.
Riv köttet i strimlor. Om du använder grillad kyckling, avlägsna skinn och ben och strimla köttet på samma sätt.
Lägg ned kycklingköttet i soppan, salta och peppra.
Fördela tortillastrimlorna i sopp­tallrikarna och häll över soppa.
Servera tillbehören i skålar.

Jag hällde i en burk majskorn också. Avokadon får vänta tills imorgon kväll för jag har redan ätit en del med ögonen...

3 kommentarer:

  1. Ååh, sopa azteca som det heter i Mexiko (med tortillas och mycket ost men utan kött) är sagolikt gott!

    SvaraRadera
  2. Oh wow! Det här lät ju bara hur gott som helst. Söndagens middag är räddad. Tack! Kul blog du har förresten. Hit kommer jag igen. Nu skall jag fortsätta läsa dina lite äldre inlägg....

    Kram
    Jeanette

    SvaraRadera
  3. Hej Jeanette! Välkommen hit... QL att jag kunde rädda söndagsmiddagen! :o)
    Det blir nog mer mat till helgen tror jag, känner mig väldigt motiverad!
    Det finns ett recept som du "måste" prova... Potatis och brie pajen... OMG! Eller OMD som det blir på franska... Jag kommer förbi och tittar in "hos" dig till helgen!!

    Krok

    SvaraRadera