onsdag, april 29, 2020

Semester i karantän

Nu är jag officiellt på semester till den 11:e maj, dagen då vi inte behöver ett certifikat för att vistas ute!

Premiärministern talade till nationalförsamlingen (Assemblée nationale) igår, undantagstillståndet kommer att släppas på fr.o.m. den 11 maj. Skolorna kommer att öppnas gradvis, elever mellan 11 och 15 år förväntas att bära ansiktsmask. Dagis ska också öppnas men inte med fler än 10 barn i varje grupp.
Icke essentiella affärer kommer att få öppna men inte restauranger eller barer.
Begravningar är begränsade till 20 personer, bröllop, dop och andra religösa ceremonier kan inte hållas innan den 2:a juni. Stränder och biografer koller också att hållas stängda.

Till vissas förtret kommer inte heller fotbollsdivision 1 och 2 att återupptas den här säsongen.

Affärsinnehavare får möjlighet att kräva att kunderna bär mask i butiken och att avstånd mellan kunder på en meter respekteras.
Sammankomster på max 10 personer är åter tillåtet.

Sammanlagt har 23 660 människor avlidit och 130 000 människor blivit smittade av COVID-19 i Frankrike.
Vad som inger lite hopp är att antalet invånare som tas in på sjukhus och som vårdas på intensiv avdelningar minskat 19 dagar i rad.

Man ska också bära ansiktsmask på metron, i bussar och på tåg, plus att hålla avstånd. Det kommer att bli knivigt, det förstår varenda kotte som någonsin åkt kollektivtrafik i Paris.

Arbete på distans där det är möjligt ska fortsätta på obestämd tid.

Vi måste dock vänta tills den 7:e maj för att få veta vilka delar av landet som kommer att få ett "mindre lätt" undantagstillstånd eftersom vissa delar av landet har drabbats hårdare än andra. Så än är det inte riktigt klart.

Om jag får gå ut i skogen med Lenny och röra mig friare så blir jag nöjd. Kanske cykla lite! Min arbetsplats kommer jag nog inte se annat än på video förrän i September.

Vi har tur som har fått ansiktsmasker från Matthias arbete, annars hade vi fått köpa från Postens hemsida.
Många av mina vänner syr också masker men jag vet inte än om de är godkända som skydd.

Goda nyheter med andra ord!

Vädret har vänt lagom till min semester, det är kallt och regnar så det blir kontorsröjning och matlagning på schemat idag. Imorgon ska vi hämta veckans grönsakskorg, lite ost och öl.

Pesto på ängsyra rekommenderas även om min blev en aning syrlig för min smak, Matthias tyckte den var jättegod!

Kefiren försätter att bubbla och fräsa och det har blivit till en kvällsrutin att ta hand om grynen och byta vatten, hälla den färdiga kefiren på flaska, sätta ny kefir osv.
Det är en lugnande sysselsättning och den gör mig glad. Jag längtar efter att få dela med mig av mina gryn. Jag började med 20g i augusti och de har nu blivit 250g.

Bilden nedan är från en av mina absoluta favoritställen i "Paris"(Boulogne-Billancourt rättare sagt), Les jardins d'Albert Kahn. Har ni möjlighet att gå dit när ni kommer till Paris; gör det!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar