fredag, oktober 09, 2020

Gröna veckan - fredag

Så var det fredag, hipp hipp! Idag blir det en festlig gryta (va, va igen?!) efter ett recept av Johanna Toftby. Jag har naturligtvis bytt ut kycklingen mot halloumi!

Idag blir det "Halloumigryta med soltorkade tomater och gratinerad blomkål med parmesan"!

Detta behöver du för 4 portioner

Halloumigryta
ca 800 gram halloumi
2 dl crème fraiche
4 dl grädde eller valfri vätska
3 msk soltorkade tomater i olja
3 msk syltlök
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 kruka färsk basilika
2 msk tomatpuré
2 msk grönsaksfond
2 msk soja
salt och peppar
1 msk olivolja att steka i
ev majzena

Gratinerad blomkål
1 blomkålshuvud
1 dl riven parmesanost
1/2 dl olivolja
1/2 tsk italiensk salladskrydda
salt och svartpeppar

Börja med blomkålen innan grytan.
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lite små hål i blomkålen med en gaffel, ringla sedan olivolja över blomkålen så det rinner ner i blomkålen. Spara lite av olivoljan och ringla över när den stått ca 15 minuter i ugnen.

Ringla lite olja på en plåt och gratinera blomkålen i mitten av ugnen ca 20-30 minuter. Efter 20 minuter tar du ut blomkålen och strör mer olivolja över och riven parmesan . Sätt in den i ugnen igen och gratinera i 10 minuter till eller tills den fått färg.
Häll på italiensk salladskrydda, salt och svartpeppar.

Skiva och stek i halloumin i lite olja från soltorkade tomaterna i en hög panna. Häll i grädde och crème fraiche. Häll i tomatpuré, fonden, pressa i vitlöken, soja, soltorkade tomater och syltlöken. Låt koka 10-15 minuter. Grovhacka den färska basilikan, lägg ner i grytan. Sänk plattan och låt stå en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris eller klyftpotatis, och en krispig sallad med vinägrett och en god olivolja.

Vill ni se hur det "riktiga" receptet ska se ut så hoppa in hos Johanna, här blir det bara ett foto på ett tyskt halloumi paket!

Voilà, et bon appétit biensûr!

2 kommentarer:

  1. Roligt med gröna veckan! Ville tala om att jag har hängt med och tittat och gillat (speciellt majssoppan tyckte jag såg god ut). Halloumi är en favorit - finns iofs inte i vanliga mataffärer men vi kan få den relativt lätt på mellanöstern/östeuropa-affären.

    SvaraRadera
  2. Vad kul, jag funderade just på om någon tyckte det var bra eller roligt eller intressant...
    Jag älskar soppor men Matthias blir sällan mätt på bara en soppa så det Är lite vanskligt. Kanske gör ett litet uppehåll för att komma igång med en ny gröna veckan om ett tag. Jag har en massa recept på lager!

    SvaraRadera