fredag, april 10, 2020

Lång Fredag

Idag är det Långfredagen som inte alls firas i Frankrike, vilket jag alltid har tyckt varit lite konstigt. Hur som helst, det har hittills varit en lång fredag och klockan är strax efter lunch.

Vi ville passa på att handla men köerna till de båda mattaffärer som ligger nära oss var flera hundra meter långa. Så det blev en kort utflykt, vi försöker ikväll igen. Jag hade tänt att göra smörgåstårta som både Matthias och jag gillar men det beror lite på om det finns polarbröd, eller pain suédois i affären när vi åker dit ikväll. Annars blir det något annat, vi kommer inte att dö av hunger det är säkert.

Jag är inne på 10:e dagen av yoga, det känns så underbart att kunna viga 20 minuter på att bara låta någon annan köra och bestämma hur man ska stå, andas, trycka ner foten, lyfta benet göra Adho Mukha Svanasana eller nedåtgående hund som det tydligen heter på svenska. Jag har bara gjort yoga två gånger på svenska och då kände jag redan till positionerna på sanskrit så jag vet inte riktigt vad det heter...
Jag gjorde ju Bikram yoga flera gånger i veckan 2012 - 2013 men sen fick jag reda på att Bikram Choudhury, självutnämnd guru som har skapat en serie på 26 positioner som utförs i 40°C och tagit patent på det, (kan ju diskuteras eftersom positionerna är flera tusen år gamla) har blivit anklagad och dömd, om jag inte missminner mig, för våldtäkt och sexuellt ofredande av flera elever och anställda. Då kunde inte jag längre praktisera och stödja den typen av yoga av moraliska själ...

Jag har mer eller mindre alltid praktiserat formen Hatha då den är minder dynamisk än t.ex. Vinyasa, Kundalini eller Ashtanga. Jag har provat alla fyra men föredrar Hatha. Jag har så dåligt minne också så jag behöver stanna upp efter varje position istället för att göra en serie.

Jag saknar verkligen Bikram yogan och tänkte hitta en studio där man gör hotyoga istället när vi kommer ur karantänen...

Vi gör inte mycket annars, jag planterar och tycker att det tar en väldig tid för fröna att gro. Tålamod...
Matthias rensade ogräs och jag grävde ett litet dike för att få mer jord till en pallkrage där jag vill odla mina pumpor i år. Pumporna tar så jäkla mycket plats annars. De kväver all annan växtlighet och slingrar sig runt allt och alla...

Jag satte ny kefir igår, det bubblar som bäst i burken i köket. Frysta hallon från förra årets skörd och mynta från i år plus lite hibiskus blad igen. Färgen är så vacker.
Det ligger 30g gryn till i en burk och bubblar, jag har annars de flesta grynen i kylskåpet nedsövda när de inte används. Nackdelen med det är att man måste väcka dom i tre dagar innan de ska användas. Jag sätter kefir och väcker gryn samtidigt. Matthias har börjat att dricka en hel del kefir så nu räcker 1 liter bara två tre dagar. Kefiren är fullproppad med probiotika. Mycket lite socker eftersom grynen förbrukar det mesta när de jäser. Tror att det kan vara bra med en kur probiotika såhär i corona-tider.

På tal om corona fick vi reda på i morse att Matthias mamma har testats positivt för COVID-19. Hon mår ändå ganska bra och har mått bra sedan testet gjordes. Läkaren hittar inget akut så det verkar som om hon har fått en mycket lindrig variant and smittan. Tack och lov för det. Vi får regelbundna uppdateringar från hans föräldrar och hoppas nu på att pappan inte blir sjuk eller att mammans tillstånd förvärras. Obotligt positiv så är jag övertygad om att det kommer att gå bra!

Ta hand om er, var försiktiga, gör yoga det är bra för kropp och knopp!

Nedan syns hibiskus bladen färga kefiren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar