lördag, april 18, 2020

31 dagar i karantän

Då har vi passerat 30 dagar i undantagstillstånd. Vi har minst 23 kvar, av dessa 23 kommer jag att jobba 7...
På företaget jag jobbar har vi verkligen fina förmåner och semesterdagar är en av dem.

För ett par år sedan slopade ett antal stora företag sina CET; Compte Epargne Temps, semesterdagskonto kanske man kan kalla det. Där kunde vi anställda spara semesterdagar att ta ut vid ett senare tillfälle eller sätta in de dagar vi inte hann ta under året. Ibland kommer stora projekt i vägen för ledighet.

Men detta betydde också att stora belopp (betald semester innebär ju också budget för företaget) satt låsta utan att företaget kunde planera för när de skulle tas ut, det bestämde ju varje enskild anställd.
Så bestämde man att slopa kontot och alla ska ta all sin semester eller om det skulle visa sig omöjligt ett år, kunna sätta in semesterdagarna i pengar på sitt pensionskonto, enda nackdelen med det är att skatt dras och det blir inte särskilt förmånligt.

Jag satte in en dag på pensionskontot i år eftersom den skulle gå till spillo annars och de resterande 10 dagarna kommer jag alltså att ta ut i början och slutet på maj, därför jobbar jag bara 7 dagar. Tur är väl det annars skulle jag nog bli lite skogstokig!

Vad händer här i förorten? Ja, frukten och grönsakerna som vi köpte på gården var lika goda som de såg ut. Jag gjorde en äppelpaj som tydligen blev jättegod, jag äter inte kokt frukt och således inte äppelpaj heller. Av den jättelika rödbetan blev det förrätt, polarkaka skuren i bitar med färskost, en bit rödbeta, en klick färsk getost och (wait for it) alfalfa groddar! Det åt jag däremot och jäklar vad gott det blev!

Jag odlade (lite att ta i kanske) groddar ganska mycket förut men så föll det hela i glömska. När jag rensade i skåpet (och hittade Läkerolen) hittade jag även frön att grodda och kom ihåg hur jäkla gott och enkelt det är! Jag har en groddningsburk som jag köpte för en herrans massa år sedan (man hittar såna burkar i hälsokostaffärer eller hos en trädgårdshandlare eller på Internet...) men det går lika bra utan. Kolla in ICAs tips för groddar och skott här! Mycket fint och nyttigt i dessa små filurer!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar