tisdag, april 21, 2020

Andnöd, vänner och grönsaker

Jag förstår att ni sitter som på nålar nu och frågar er: "Vad blir det för grönsaker i veckans korg från Getfarmen?! Va? Vad kan det bli?
Jodå det ska jag tala om!

- 1 knippe sparris (hurra!)
- 1 salladshuvud (förra veckan var så god!)
- 2 råa rödbetor
- 1 kg morötter
- 1 kg potatis (charlotte)
- 1 knippe ängsyra

Jag har redan börjat att få lite idéer... Av ängsyran tänkte jag göra pesto och kanske lite kryddsmör. Peston blir fin till en potatis sallad av charlotte potatisen!
Sparrisen, ja, det ska jag njuta av!

Där vi brukar handla grönsaker har de papperspåsar med "fönster" på för att plocka frukt och grönt i. Jag brukar i allmänhet ta med egna påsar i tyg för att det är mer miljövänligt och så är det billigare också. Det dras av 0,15€ här och 0,30€ där så det blir ungefär 2€ i månaden, inte mycket men hellre det än att göra åt dem. Hursomhelst, även solen har sina fläckar så ibland glömmer jag mina påsar och då blir det till att använda papperspåsarna.

Till saken hör att jag är en ekorre, jag sparar på det mesta som kan bli (en gång i framtiden...) användbart, så jag har en bra bunt påsar som bara ligger och skräpar eller hamnar i komposten då och då.
Synd att slänga särskilt om någon annan kanske skulle behöva dom. Jag frågade La Ferme de Chauvry om de inte skulle vara intresserade av "mina" pappers påsar och det var de! Grönsaks-damen behöver påsar och hon skulle blir jätteglad om hon fick mina! 

Hurra, återanvändning, mer plats i köket till mig och hjälp till en lokal producent i ett "slag". Mycket bra! Jag visste väl att de där påsarna skulle komma till användning. Kanske kan ge bort lite plastpåsar som jag har kvar i gömmorna också... (mummel, mummel...)

Jag börjar som sagt jobba heltid den här veckan och det är väl inget att oroa sig över egentligen, men mitt undermedvetna här levt lite jäkel några dagar. Jag har varit orolig utan att egentligen kunna sätta fingret på vad. Huvudvärk och diffus värk i ryggen, troligtvis träningsvärk efter löpningen och så spänner man väl sig under natten också.  

Jag har drömt mardrömmar; hunden sprang bort i Warszawa (fråga mig inte), jag fick COVID-19 och drabbades av andnöd. Jag vaknade och var helt panikslagen. Det tog ett par andetag innan hjärnan registrerade att jag faktiskt fick luft.

Efter första dagen tillbaka har det lugnat ner sig. Jag provade yoga mot huvudvärken, fortsätter löpningen och vilar när det behövs.

I söndags ringde en vän som jag inte har pratat med riktigt på väldigt, väldigt länge. Det var roligt! Vi tjôtade bort en timma och bestämde att när undantagstillståndet är över kommer hon hit och dricker mojitos med mynta från trädgården och så köper vi lite god getost också!

Bilden är från förra veckans grönsakskorg från getfarmen, riktig potatis-kärlek!


1 kommentar:

  1. Du är en fantastisk skribent. Fina och roliga inlägg. En stolt moster i Badalona

    SvaraRadera