lördag, december 01, 2012

Funderingar

Modern har lite funderingar över min kost när jag kommer hem till jul...
"Jamen, ska du inte äta skinka då?"
"Näe, jag tror inte det, det känns inte bra längre..."
"Med VAD ska du äta?"
"Men det ordnar sig mamma..."
"Jaha, jamen..."
"Mamma..."
"Ja"
"Kan inte du gå ner till 4H gården och fråga vad de ger sina kaniner till jullunch?" (kvävt fniss)
"Jaha, det var ju en bra idé!" (leendet hörs genom telefonen)

Jag hittade ett vegetariskt pålägg när jag var i den ekologiska affären senast, det smakar jättegott och det känns bättre att äta för mig.
Jag blir mer och mer illa berörd av det jag läser i Jonathan Safran Foers bok "Eating Animals".

Naturligtvis bör man relativisera, jag tror inte att alla slakterier behandlar djuren illa, och jag tror och hoppas att det som utspelar sig i USA inte finns eller finns i mycket mindre skala i Europa, i Sverige och Frankrike.

Jag vill inte bli någon moraliserande väckelserörelse pastor, man är själv ansvarig för sitt beteende och man väljer själv vad man stoppar i sig och vilka konsekvenser det får, för en själv och för omgivningen...

Jag har inte ätit kött på två veckor, och det känns väldigt bra ur en rent physisk synpunkt.
Jag fortsätter och så får vi se hur det känns om ett tag...

6 kommentarer:

  1. Recept vegetarisk julmat http://www.vegetariskt.com/vegetariskt_julbord.asp
    Det finns massvis med goda förslag.
    Kanske även jag skulle försöka. Jag mâr aldrig bra efter den mäktiga julmaten.

    Besos

    Tía Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Moder börjar att bli mer och mer intresserad...
      Jag ska kolla upp lite recept och försöka att hitta andra lösningar. Jag skulle gärna vilja göra quornbullar för att se hur det smakar. Tack för länken förresten!

      Radera
  2. Jag skippar julbordet överhuvudtaget. Men är inte vegetarian, men försöker köpa kött där jag vet att djuren haft det bra. Inte alltid lätt men det går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kommer nog att äta jullunch hos släktingar och då blir det traditionell lunch, men jag har inga problem med det, jag tar bara inte av köttet...
      Jag tycker att det är mycket viktigare att göra som du, att välja kött från gårdar som man vet mer eller mindre att djuren har ett "gott" liv än att nödvändigtvis bli en militant vegetarian.
      Jag tror på information och fritt val inte köra ner min åsit i halsen på någon...

      Radera
  3. Bra! Du klarar det!
    Jag har ätit vegetariskt i 10 år men har nu så smått börjat äta salami, det är gott... men jag håller mig fortfarande till mestadels veg-mat.

    SvaraRadera
  4. http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/v/vegetariska-frikadeller/

    gott! har testat :)

    SvaraRadera