torsdag, mars 29, 2007

Det kom en liten fråga...

...Sophie hade en fråga...

"...på tal om mat, men..om man vill åka till frankrike ur en rent kulinarisk synvinkel..vilken region ska man bege sig mot?

(jag och min sambo har faktiskt funderat på att roadtrippa till frankrike för att äta, efter att ha tillbringat en kväll på restaurang i milano med franska ostar...)"


Jaa, jag behöver nog hjälp här...
Jag kan rekommendera en hel massa restauranger i Paris, men det är ju loksom inte en av de främsta "mat" regionerna...

Jag har varit på en av de bästa "ost restaurangerna" som finns, den ligger i Alsace... "La clôche à Fromage"

Sydvästra Frankrike vad tror ni om det?

Näe vi får försöka lite bättre... Jag behöver helt klart ER hjälp! Tolken, Annette, Annika, Sofia & Robban, Hanna...

UPPDATERAD I
Hanna var i Le Perigord Noir förra året. Foie Gras, terrine, magret de canard, cous farcis...
Hon föreslår även Provence; en bouillabaisse i Marseille...
Ostar i Auvergne.

UPPDATERAD II
Linda har varit i Provence i Arles och ätit på en restaurant som heter "La Charcuterie". Mat som lagats med äkta kärlek. De åt kött och anka, lyriska var de båda...

Annette har en motfråga: Finns det någon fransk region där man "inte" hittar god mat?
Hennes favoritkök är det provencalska. Så här säger hon: Det gäller bara att hålla sig undan de värsta turistfällorna.
Périgord är underbart också, litet tyngre mat (mycket ankfett!) men vansinnigt gott och litet speciellt. Dessutom finns det så mycket att titta på runt omkring att man får rätt bra motion.
Det baskiska köket är superläckert, med kraftiga spanska influenser.
Lyon, som jag snart ska flytta till har ett ganska spännande och helt omodernt traditionnellt kök med mycket griskött och inälvsmat. Samtidigt är det en oerhört vital stad ur gastronomisk synvinkel - det finns massor av restauranger i olika riktningar att välja på.

Jaa, Sophie... Vad tror du? Jag skall för säkerhets skull fråga svärfar... Han kan mycket om mat!

7 kommentarer:

  1. oh...merci!

    ..vilken liten folkrörelse det blev här då. ;)

    jag väntar spänt.

    SvaraRadera
  2. Visst för 17 man kan ju inte rekommendera vad som helst...

    SvaraRadera
  3. Vi var förra sommaren i le Périgord noir. Jag kan rekommendera det, både vad gäller kultur och gastronomi. Det handlar om foie gras, terrine, magret de canard, cous farcis, m.m. Liknande mat hittas ju allmänt i sydväst, men just den här regionen uppskattade vi verkligen.

    Om utgångspunkten är Italien och resan sker med bil, så kanske det provençalska köket kan vara en lämplig etapp. Lite bouillabaisse eller fisksoppa i Marseille, kanske? Men här är jag ute på djupt vatten och lämnar ordet till någon mer insatt...

    Är ni intresserade av ost, kan Auvergne vara intressant. Personligen är jag inte så jätteförtjust i gastronomin i övrigt, däremot ostarna.

    SvaraRadera
  4. Vi var nyligen i Provence och åt på en jättecharmig restaurang i Arles. La charcuterie hette den och det var sannerligen mat som lagats med ÄKTA kärlek. Jag åt kött, min man åt anka och vi var båda lyriska efteråt! Provence har överhuvudtaget god mat.

    SvaraRadera
  5. Motfråga: Finns det någon fransk region där man *inte* hittar god mat?

    Mitt favoritkök är det provencalska. Det gäller bara att hålla sig undan de värsta turistfällorna.

    Périgord är underbart också, litet tyngre mat (mycket ankfett!) men vansinnigt gott och litet speciellt. Dessutom finns det så mycket att titta på runt omkring att man får rätt bra motion.

    Det baskiska köket är superläckert, med kraftiga spanska influenser.

    Lyon, som jag snart ska flytta till har ett ganska spännande och helt omodernt traditionnellt kök med mycket griskött och inälvsmat. Samtidigt är det en oerhört vital stad ur gastronomisk synvinkel - det finns massor av restauranger i olika riktningar att välja på.

    Jag kanske ska sluta nu...

    SvaraRadera
  6. jag säger såklart, tack! så fortdet blir pengar och tid över drar vi och prövar det franska köket!..=)

    självklart är jag till er befogenhet när ni kommer och äter i italen! ;)

    tack

    SvaraRadera
  7. Oj vilket förtroende att vi ska uttala oss om den franska matlagningen : ) Ärligt talat är det en av de saker jag har lite dåligt samvete över att vi inte utforskat mer än vi gjort. Provence ska ju vara en av de bästa matregionerna i Frankrike vad jag förstått. Vad jag kan säga är att jag nog iallafall i början tyckte att vi fick väldigt god mat precis varenda gång vi gick ut och åt. Vet inte om vi bara hade tur att undvika "turistfällorna" eller om det helt enkelt är så att de flesta restauranger häromkring serverar väldigt god mat.

    En annan sak som jag förstått är just det att det finns stora regionella skillnader. Fransmännen är väldigt stolta över "sin" regions mat, så det är inte "det franska köket" som gäller.

    SvaraRadera