tisdag, maj 16, 2006

Torsdagen den 13 april 2006

Inget särskilt trevligt väder att turista i... Regn...
Vi tog bussen till Nogent sur Marne. Buss är ett fiffigt sätt att ta sig fram på så länge som man inte har bråttom.
Under de 10 år som jag har bott Paris har busstrafiken verkligen förbättrats. Tidigare kom bussen aldrig i tid. Busstidtabellen var mest för att utsmycka hållplatsen med och för att tala om att ”eventuellt kan en buss komma förbi vid ungefär det här klockslaget om ni har tur...”
Nu kommer bussen i stort sett alltid i tid förutom t.ex. när en klant har parkerat i bussfilen, en fil som precis just skall förhindra att bussen inte kommer fram som den skall.
Hursomhelst, vi kom till Nogent och vandrade förbi la Rådhuset och upp ”la grande rue”.

Det blåste jäkligt kallt och små duggade så vi tog en annan buss vidare mot Vincennes.
Vi hade bestämt oss för att vara lite kulturella idag också. Det skulle bli ”Smoking Forever” utställningen på Fondation Yves Saint Laurent.

Färden gick då mot station Alma Marceau. Utställningarna hålls i en fantastiskt fin byggnad på 3 rue Léonce Reynaud i 16e arrondissemanget.

 


”Smoking Forever” visade YSL smokings från 1966 fram till 2002 då Monsieur Yves Saint Laurent tog farväl av modevärlden, eller gick i pension som man skulle säga om Monsieur Dupont som jobbar på Renault fabriken.

Tyvärr fick man inte fotografera inne på utställningen så det blir bara affischen. Alla modeller som visades på utställningen finns i boken som G köpte.

 


Lokalen som var delad i två, var helt i svart och skisser fanns upphängda utmed en vägg. Varje smoking var så fantastiskt ljussatt!
Det spelades musik från ett självgående (heter det väl, självspelande?) piano. Och med jämna mellanrum spelades en intervju med Monseiur Laurent upp.

Han sa bland annat: ”Måste jag välja en modell bland alla som finns utställda här, väljer jag smokingen.”
Han är inte bara fantastiskt begåvad utan han har humor också den rackar’n.

Efter utställningen gick vien trappa upp för att titta på bokhandeln. Jag fick minsann bita ihop för att inte falla för frestelsen att köpa boken som G hade köpt.

Med huvudet fullt av idéer och det estetiska sinnet överflödat styrde vi kosan mot Champs Elysées. Efter en så stark upplevelse måste ju magen också ha sitt. Vi gjorde en ”entorse à la règle” (bröt mot regeln) att äta gott och nyttigt...
Vi gick in på Quick... I stort sett McDonald’s på franska, eller ja, Quick är väl belgiskt egentligen... Ja ok vi åt en hamburgare... Så var det sagt.
Efter detta frosseri i fett och socker tänkte vi att något måste vi ju göra för att evakuera detta onda ur våra annars så vältränade kroppar... :o)
Vi gick hela vägen till rue de Rivoli och vidare sedan till Châtelet. Där blev vi så vansinnigt törstiga att vi bara var tvugna att dricka en kir.
Den måste ha varit ganska dålig eller vansinnigt stark för jag kommer inte ihåg var... (uj, uj, uj)

(efter nogrann ransakan av mitt minne...)

Jo du, nu kommer jag ihåg... Det var ju mittemot l’Hôtel de Ville där servitören var i mors och Gs ålder... Han såg väl ganska bra ut om inte jag minns fel också...
Kiren var god faktiskt... 4 krokofanter med plus i kanten för servitören som var trevlig OCH såg bra ut...
Vi satt ju faktiskt och sms:ade till kusin Z’s mamma och G’s faster A. Tänk vilket minne jag har...

Efter pausen gick vi vidare in i le Marais. Till G’s stora glädje sprang vi på en fantastiskt fin chocolatier med vansinnigt smarriga varor i skylten. Det kunde vi inte motstå, det blev en hasselnöt och pistage rulle för de båda damerna.
Efter en tur i kvarteret var det dags för hemfärd.

Jag undrar om inte svärfadern anade ugglor i mossen för att han hade nämligen lagat diet grönsakssoppa på kvällen. Men det hindrade ju inte att en kir slank ner innan.

Det låter som vi bara dricker hela dagarna... Men jag lovar att det låter värre än vad det är... Jag kunde lika gärna räkna annat men detta är mer ett skämt oss emellan.

Väder: Molnigt, lätt regn och 16°C
Antal steg: 21621
Antal Km: 12.97
Antal Kir: 2 / person Posted by Picasa

1 kommentar:

  1. This site is one of the best I have ever seen, wish I had one like this.
    »

    SvaraRadera