söndag, mars 20, 2011

Gâteau au yaourt

Jag gjorde en barnsligt enkel kaka förra veckan! En "gâteau au yaourt", en mjuk kaka med yoghurt i. Varenda fransk unge har gjort eller smakat på en gâteau au yaourt!
Jag brukar ta med en kaka till jobbet varje måndag, dels för att jag älskar att baka och dels för att det är världens bästa avstressnings metod! Dessutom är det ju en jäkla bra start på veckan! Det fanns inte en bit kvar av kakan när klockan var 11:30.
Denna är lite mer raffig än bas receptet... Men jag ber om ursäkt för översättningen...
Lite trött idag... :o)

Gâteau au yaourt

3 ägg
300g strösocker
1 apelsin
15cl solrosolja
1 naturell yoghurt (125g)
250g vetemjöl
1 påse bakpulver (11g)
1 nypa salt
Margarin till bakformen
Saften av en citron

Värm ugnen till 180°C
Knäck äggen och skilj gulan från vitorna.
Vispa gulorna med 200g av sockret tills de blir vita och skummiga.
Riv skalet på apelsinen och blanda med gulorna och sockret. Blanda i oljan och yoghurten och rör väl.
Sikta ner mjölet och bakpulvret. Vispa tills smeten är homogen.

Vispa äggvitorna med saltet till ett hårt skum. Blanda försiktigt ner äggvitorna i smeten.
Smöra en 24cm springform, häll i smeten och baka i ugnen i 25-30 minuter.

Under tiden som kakan bakas, häll 25cl vatten i en kastrull, blanda i det resterande sockret (100g) och citron saften. Låt koka i 15 minuter. Låt sirapen svalna och pensla på kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar