lördag, januari 05, 2013

Berättelsen om Pi

Jag brukar inte gå på bio särskilt ofta, men ibland så...
I Frankrike hade filmen Berättelsen om Pi av Ang Lee premiär den 19 december men ett antal lyckosamma parisare fick möjligheten att se en avant-première den 7 december, inte i Piscine Molitor men väl i Piscine Pailleron installerade i livbåtar med flytvästar och överlevnadskit.

Jag hade helt glömt bort att jag hade deltagit i utlottningen av biljetterna, mest för att jag inte vann en biljett antar jag och sen hade jag inte tänkt mer på filmen. Nu såhär i efterhand måste jag säga att det skulle ha varit en fantastisk upplevelse att se filmen så.
Under min Sverige vistelse tog jag bussen till Göteborg och träffade en av de mest inspirerande och klokaste människor jag känner: Milea.

Efter en, ja, vad ska jag kalla den, fulländad, mastig, smakrik... Låt oss säga fullkomlig, efter en fullkomlig brunch på Incontro vaggade vi vidare till biografen för att se just Berättelsen om Pi.

Vilken fantastisk film, den berörde mig på så många plan som väldigt få filmer gör. Jag har inte läst boken ännu, den är dock inköpt som ebok och ska läsas snart. Jag trodde att orginalversionen var skriven på franska, men Yann Martel skriver på engelska, så engelska får det bli.
Yann säger "English is the language in which I best express the subtlety of life. But I must say that French is the language closest to my heart. And for this same reason, English gives me a sufficient distance to write." 

Ett av citaten från filmen som stannade hos både Milea och mig är:

Adult Pi Patel: Faith is a house with many rooms.
Writer: But no room for doubt?
Adult Pi Patel: Oh plenty, on every floor. Doubt is useful, it keeps faith a living thing. After all, you cannot know the strength of your faith until it is tested.


Jag tror att det måste vara ett av de mest toleranta citat om religion som jag har hört på väldigt länge.
I filmen är Pi hindu, katolik och muslim...

Gå och se filmen med någon du tycker om, den kommer att värma ditt hjärta och det är väl spenderad tid!
Bildkälla

4 kommentarer:

 1. Tack fina du!! Det var meningen att vi skulle se den ihop! Skrattade högt för mig själv när jag läste om brunchen. Aldrig har jag varit mättare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, herregud vilken brunch, jag gör gärna om det imorgon, fast då äter vi väl lite mindre va?!

   Radera
 2. Jag läste boken för många år sedan och den var både magisk och fantastisk vacker. Nu måste jag se till att komma iväg och se denna på bio. Tror den gör sig bättre där än hemma vid datorn.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag som inte alls är särskilt förtjust i 3D, jag blir alldeles snurrig annars, men det var fantastiskt! Gå på bio nu och 3D!

  SvaraRadera