lördag, mars 18, 2006

Äntligen

Håll i hatten! Här kommer the famous recept från Krokofar:

Soppa

Kastrull, ca 3 l, eller ngt större..

Smält 50 g margarin å fräs den utan att den blir brun på svag värme... Blanda i med visp ca 1 dl Idealmjöl (!) gradvis, tills smeten slutar "rinna".

Dra kastrullen från plattan, vispa ned en matsked röd paprikapulver (för färgens skull) och häll på en liter kallt vatten.

Vispa hela tiden, det får inte klumpa sig ! Ställ tillbaka kastrullen, och öka värmen något.

Töm i två burkar gröna ärtor med spad å allt och ytterligare en liter kallt vatten. Krossa och lägg i två grönsaksbuljongtäningar, en näve finhackad persilja, en halv tesked salt, (var sparsam med saltet :o) och en matsked strösocker.

Låt soppan koka upp långsamt på "mellanvärme". Rör om då och då...

Klimp

Lägg ca 50 g margarin i en djup tallrik, två hela ägg och en knapp tesked salt.

Arbeta ihop ägg och margarin med en matsked och börja hälla på Idealmjöl (!). Rör hela tiden, så smeten blir jämn och slät.

Fyll på mjöl undan för undan tills smeten blir fast, men inte hård. När soppan börja sjuda långsamt är det dags för klimpen.

Med en ren matsked dosera "mandelstora" klimpsmet i soppan. Smeten släpper från skeden nästan med en gång.

Fortsätt tills smeten är slut, det skall räcka till 40 - 50 klimpar.

Rör om då och då under tiden, så klimpisarna släpper från botten och kommer upp till ytan.

Låt soppan sjuda svagt några minuter och låt sedan stå och kallna till ättemperatur.

Smaka av, tillsätt salt och ev socker efter smak.

5 kommentarer:

  1. Spännande, hur kommer det sig att du gör klimp? Har själv ett recept som jag ska prova när leverans av kalvkött kommer från landet. Mitt recept heter Färsk soppa med klimp och påminner om ditt.

    SvaraRadera
  2. Mormor och Pappa har alltid gjort klimp så länge jag kan minnas.
    Mormor gjorde klimp i grönsakssoppa och pappa lagar klimp i sin ungerska ärtsoppa och i sin ungerska tomatsoppa.
    Farmor lärde pappa laga klimp tror jag. Annars får Krokofar dementera.
    Visst är det gott med klimp! :o)

    SvaraRadera
  3. Mormors "svenska klimp" var inte särskilt omtyckt, kan jag minnas, därför var Mor också misstänksam och undvek den ungerska versionen. Å så mycke' hon missade!!
    Förrexten, tomatsoppa görs på samma manér, bara ingredienserna skiljer sig något. Ärtor och paprikapulver (soppan är ju illröd:o) byts mot tomatjuice (då menar jag juicekonsistens) och rotselleri i smala strimlor, ung. som pommes strips (swedish potatisstavar), som för att bli mjukare sjuder i soppan ca en quart. Åsso något mer socker...
    Jovisst, redan som barn var jag en stolt klimpmaster \:o) krkfrten

    ps Österikiska å ungerska köket har mycket gemensamt, så det är snart dags för en vilträtt med KNÖDEL ! mumsfilibaba ! ds

    SvaraRadera
  4. Tänk vilken tur jag har som har en sådan toppen Krokofar!

    SvaraRadera
  5. Glömde säga - jag använder två fp Passerade tomater (Tetrapac), utspädd med ca 1 - 1½ l vatten...

    SvaraRadera