måndag, mars 06, 2006

Tatin de pommes de terre au brie

250g pajdeg (recept nedan)
1 kg potatis (typ Charlotte eller Nicolas)
250g Brie ost
Smör/Margarin och olja
Salt och peppar


Recept på 500g Pâte Brisée (pajdeg)

250g vetemjöl
180g smör
1 nypa salt
1 ägg gula
5 cl mjölk

Rör smöret/margarinet i en skål tills det har en krämig konsistens. Tillsätt ägg gulan och saltet och fortsätt att röra.
Tillsätt sedan mjölken och mjölet.
Så fort som degen tar ”form” tryck mellan händerna och dela sedan degen i två delar.
Skall degen användas samma dag måste den få ”vila” i kylskåpet i minst 2 timmar.
Resten av degen kan frysas. För att använda en fryst deg skall den tas läggas i kylen på morgonen för att kunna användas på kvällen.


Tatin de pommes de terre au brie

Koka potatisen med skalet på,(jag använde ”Agathe” istället för ”Charlotte” eller ”Nicolas” men jag tror att det skulle gå bra med vilken potatissort som helst. De vanligaste sorterna som säljs här är tunnskaliga...) Hur som helst, efter potatiskoket avlägsnas skalet och potatisen bör skäras i skivor.
Smält lite smör och olja, (jag använde 1 msk olivolja och 25g osaltat smör) i en stekpanna som sedan kan hystas in i ugnen. Placera potatis skivorna harmoniöst (!). (I en tatin blir botten toppen när man i slutändan vänder på steken, eller ja... pajen.)
Stek potatisen på svag värme och låt bli gyllenbrun. Skär brie osten i små kuber och fördela jämt över potatisen.
Ta stekpannan från plattan och ”slå” in hela rasket i pajdegen. Lägg helt enkelt degen över stekpannan och vik ner degen i stekpannan, runt om potatisen och osten.
Stick trick i degen med en gaffel (för att släppa ut luft om det skulle behövas) Hyst in i ugnen i 25-30 minuter (Jag hade ugnen på 220°C för det står inte i receptet). Det hela är klart när degen är gyllenbrun.

  Posted by Picasa

1 kommentar: