torsdag, december 17, 2020

Krokofantens Adventskalender Lucka 17

Vad döljer sig bakom luckan idag då? Jo, jul-lekar!

Häromdagen pratade vi om julklappsspelet som inte var en favorit hos mig, men det finns ju andra lekar eller spel!

Jag har tittat lite på vad man kan göra kring julbordet och vad sägs om ett klassiskt julquiz?
Man kan sätta ihop sitt eget eller kanske leta efter ett färdigt p
å nätet. Varför inte testa deltagarnas kunskaper i jultraditioner eller julmusik?

Något som inte kräver särskilt mycket förberedelser är "Det pipande russinet". Tydligen en klassiker bland barn som jag aldrig har hört talas om.
S
åhär går det till: börja med att lägga upp 10 stycken russin på bordet. Leken går sedan ut på att en av personerna runt bordet går en bit bort för att de andra deltagarna ska kunna välja ut vilket russin som ska "pipa". När det pipande russinet är valt kan personen som gått iväg komma tillbaka. Personen ska nu plocka ett russin i taget och försöka få så många som möjligt innan personen når fram till det "pipande" russinet. Då är leken över.
Russin kan bytas ut mot annat ätbart. Det är väl inte sådär väldigt rekommenderat att tafsa i samma russin så här med en pandemi hängande framför näsan så kanske en pipande chokladbit i papper är bättre? Eller varför inte snapsar? Då blir det garanterat fart runt bordet!

En längre lek är uppgiftsleken. Man ska skriva ner ett antal uppgifter på lappar, vika ihop dem och lägga sedan i en behållare av något slag, en hatt, eller påse kanske?

Varje deltagare plockar en lapp, sen ska var och en utföra sin uppgift under kvällens gång. Vid en fÖrutbestämd tidpunkt ska man gissa vad personens uppgift under kvällen har varit.

Kanske "Stjäla mat från bordsgrannens tallrik lite då och då" (inte att rekommendera i COVID-19 tider) eller "Slå i bordet varje gång du dricker ur ditt glas". Vad sägs om "Ät bara knäck / kola / ischoklad med grönt papper" eller "Envisas med att läsa samma dikt eller dra samma skämt varje gång det skålas runt bordet".
Endast fantasin sätter gränser!

Ska vi ska prata sällskapsspel så ska tydligen "Tomtens julspel" vara roligt.

"Pricka renhornen" med uppblåsbara renhorn att sätta på knoppen som en krona, vad sägs om det?

I Frankrike har jag en känsla av att det leks mycket mindre på vuxen nivå än vad det görs i Sverige. Sällskapsspel ja, men inte lekar. Kanske handlar det om att inte göra bort sig?

Idag bjuder jag på en bild från New York som ser ut som en labyrint (om man kisar lite...)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar