onsdag, december 09, 2020

Krokofantens Adventskalender Lucka 9

Oj, oj, oj, vad hittade jag bakom luckan idag? Jo, Julkalendern, eller rättare sagt julkalendrarna genom åren.
Jag kollade upp det här fenomenet med julkalender på TV. Det verkar som om Sverige är det enda landet som faktiskt spelar in och sänder en julkalender på TV.

år tittar jag, kanske en resa tillbaka till barndomen, vem vet?
Den är iallafall mysig att titta på.

Visste ni att julkalendern började att sändas 1960?
Den första julkalendern som jag tror att jag kommer ihåg är Fem myror är fler än fyra elefanter som sändes 1977, om det inte var reprisen på själva serien som jag såg senare...

Julius Julskötare med Björn Skifs från 1978 har inte lämnat något minne alls även om jag är lite småförtjust i Björn Skifs! 

Nästan alla 70-talister kommer väl ihåg Trolltider från 1979? Jag gillade den, men inte lika mycket som jag gillade Stjärnhuset från 1981 med Johannes Brost och Siv Ruud.

Favoriten är nog, med möjlig inverkan från min morfar som fullkomligt ÄLSKADE Sten-Åke Cederhök, Albert & Herberts julkalender som sändes 1982.

Året efter blev alla barn mer eller mindre vettskrämda av Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus av och med Staffan Westerberg. Storpotäten är fortfarande hemsk tycker jag!

Jag gillade Julstrul med Staffan & Bengt från 1984 också.
Därefter dröjer det till 1990 och Kurt Olssons julkalender.

Jag undrar vad man tänkte på när man fixade till en julkalender med Kurt Olsson, jag gillade honom skarpt men en kalender för barn? Samma med Albert och Herbert.

Vilken är er favorit?

Orsaken till att jag fortfarande kommer ihåg avsnittet med lutfesken som blir så stor att den ploppar ur duschen för att Albert gav den anabola steroider hittar ni nedan! Ha ha! Aningen osmaklig bild med ett grishuvud tycker jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar