söndag, december 27, 2020

Nyårsdessert

Så här i mellandagarna kanske man har tid och lust att planera inför nyårsmiddagen. Har ni ingen idé vilken efterrätt som ni har lust att äta och / eller bjuda på så kommer mitt bästa oombedda tips på en festlig dessert. De flesta ingredienser är angivna i gram eftersom det är ett franskt recept. Kan låta lite konstigt också för jag har översatt hela tjomablängen och jag har kanske inte fått till de rätta uttrycken på svenska, för detta ber jag inte alls om ursäkt utan ni får helt enkelt hålla till godo och fråga om det är något ni inte förstår!
😊 
Bli inte heller förskräckta nu av alla moment i receptet, det är inte alls så jobbigt och omständigt som det kanske ser ut och resultatet blir superfint och gott!

De enda konstigheter man behöver är en kökstermometer till sockerlagen för att göra den italienska marängen och en gasbrännare för att bränna av marängen. Kan man inte låna så finns båda relativt billigt hos t.ex. Clas Ohlson.  

Citron och marängrulltårta
För 6 personer

Citronkräm / Lemon curd
3 ägg
2 ekologiska citroner
150g strösocker
80g smör
1 msk maizena / majsstärkelse

Rulltårta
80g vetemjöl
70g strösocker
10g vanilj socker
4 ägg
1 nypa salt

Sockerlag
25g citronjuice
25g vatten
50g strösocker

Italiensk maräng
100g äggvita (ca 3 stora ägg)
190g strösocker
50g vatten

Dagen innan görs citronkrämen, rulltårtan och sockerlagen.
Börja med citronkrämen, tvätta och torka citronerna. Riv skalet av en frukt och pressa juicen av båda frukterna.
I en bunke vispa äggen.
Värm citronjuicen, smöret, sockret och det rivna citronskalet i vattenbad: blandningen får inte koka.
Ta 2 msk av blandningen och blanda ut med maizena i ett glas. Häll sedan tillbaka det utblandade majsstärkelsen i citronkrämen och vispa väl så att det inte formas klumpar. Lägg till de vispade äggen och fortsätt att röra om utan avbrott. Låt krämen tjockna utan att koka. Ta citronkrämen från plattan och låt svalna 1 timma innan den ställs in i kylskåpet.

Förbered rulltårtan: värm upp ugnen till 180°C.
Knäck äggen och skilj gulan från vitan. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med saltet. När vitorna har fördubblats i volym tillsätt vaniljsockret och fortsätt vispa tills äggvitorna är fasta och blanka.
Vispa gulorna med sockret tills blandningen vitnar, lägg till det siktade mjölet och en tredjedel av vitorna, blanda väl. Tillsätt resten av vitorna försiktigt med hjälp av en slickepott genom att lyfta smeten för att inte ha sönder vitorna.
Häll upp smeten på en plåt klädd med bakpapper och bred ut smeten med hjälp av slickepotten för att forma en rektangel på 20x30cm.
Baka i ugnen i ca 12 minuter.

Under tiden som rulltårtan bakas i ugnen gör sockerlagen. Värm citronjuice, socker och vatten på svag värme.

När rulltårtan är färdig och tas ur ugnen lägg över kakan på en fuktig kökshandduk utan att ta bort bakpappret.
Pensla den ännu varma kakan med sockerlagen med hjälp av en pensel.
Vänd kakan på den fuktiga kökshandduken och ta bort bakpappret.
Rulla ihop kakan. Rulla ut kakan igen för att breda på citronkrämen. Rulla sedan på nytt ihop kakan tajt och rulla in i plastfolie.
Förvara kallt i 12 timmar.

Samma dag görs den italienska marängen.
Lägg 150g strösocker och 50g vatten i en liten kastrull, värm upp med kökstermometern i kastrullen. Samtidigt som sockerlagen till marängen värms upp placera äggvitorna i en matberedare och börja vispa till ett hårt skum när sockerlagen har uppnått 110°C.
När äggvitorna har fördubblats i volym tillsätt 40g strösocker och fortsätt att vispa. När äggvitorna har blivit till ett hårt skum och sockerlagen uppnått 118°C, ta sockerlagen av plattan och häll den i en stråle över äggvitorna tills marängen helt har svalnat, räkna med 7-8 minuter.

Bred ut marängen på rulltårtan med hjälp av en slickepott. Bränn av marängen. Låt stå i kylskåpet tills den ska serveras. Jag serverar den i skivor som en helt vanlig rulltårta utan något till, den är trots allt ganska mastig med marängen på.

Bilden blir en repris på min rulltårta som jag gjorde till jul (och nyår) för två år sedan.

6 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut,ska pröva den till nyår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gör det och berätta gärna om den blev så bra som du hoppades / trodde!!

      Radera
  2. Mmmmm ser himmelskt ut. God jul och tack för alla beskrivningar av franskt julfirande som jag verkligen tyckt om att följa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. God fortsättning på julen du också! Vad roligt att höra att du gillade adventskalendern. Prova att göra rulltårtan, det är inte alls så svårt som det låter när man läser receptet!

      Radera
  3. Smarrigt!
    Just sådana här kakor är lätta att ta bort sockret från helt och hållet, och ersätta med björksocker eller stevia istället

    /Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frida,
      Absolut, jag äter ju inte kött och fisk och ersätter alltid gelatin med agar-agar eller minskar / ersätter vetemjöl med annat mjöl utan gluten. Björksocker skulle säkert bli jättebra i marängen, det Är bara att prova sig fram!

      Radera