tisdag, november 10, 2020

Klimatet

Idag ska vi prata om klimatet, men inte väder utan Internet klimatet!
Det blir bara hårdare och hårdare. Man vräker ur sig de mest vidriga kommentarer och kritik.
Efter vad jag har sett och läst kan det gälla alltifrån personangrepp till livsstils angrepp.
"Fy f-n vad ful / tjock / dum du är! Hur kan du köpa / dricka vatten på flaska? Vet du inte att haven är fulla av plast? Hur kan du resa så mycket? Varför bär du inte mask? Varför bär du mask?"

Naturligtvis är det viktigt med konstruktiv kritik, man behöver inte, och kan inte vara överens om allting. Var och en har rätt till sin egen åsikt och att uttrycka den med respekt för andras åsikt.

I Sverige är t.ex. Isabella Löwengrip hårt kritiserad, så även Camilla Läckberg för att bara nämna två.
Visst kan man kritisera, men man har inte rätt att vräka ur sig vad som helst för att man tycker att Isabella agerar oansvarigt i och med hennes livsstil som inte är särskilt ekologiskt hållbar, eller tala om för Camilla vad man tycker om hennes senaste äktenskap.

Blir man provocerad, sluta läs eller ta kontakt med personen och be om ett samtal. Skulle du vilja att bli bemött på ett sådant sätt? Jag skulle bli förfärad att få kommentarer som jag har läst på en del bloggar.

Ett annat exempel är en av mina favorit bloggar som drivs av Sandra Juto. Sandra är en mångkonstnär, hon är kreativ, duktig fotograf, illustratör och virkar Wristworms bland annat. Hon berättade att hon har fått ta emot otrevliga meddelanden för att hon inte konstant lägger ut ingredienser till den mat hon lagar och för att hon återanvände en plastflaska till att ha sitt vatten i.

Hur kan man ta för givet att en person som driver en blogg, eller vilken annan social media som helst, (jag gillar inte stämpeln "Influencer", jag tycker det är en missvisande term) är skyldig dig någonting överhuvudtaget?

Jag driver ingen blogg, jag slabbar omkring med lite tankar här och där och har absolut ingen ambition att bli en "influencer", men jag delar inte allt heller. Jag censurerar mig själv, dels för att jag tycker inte att allt ska delas, särskilt inte när man inte vet vem publiken är och dels för att jag inte har lust att bli kritiserad.

Tråkigt, jo, men vill vi att klimatet ska ändras så får vi börja med oss själva.
Har man inget trevligt att säga eller någon konstruktiv kritik, stäng då igen! Scrolla vidare, bit ihop!

Jag följer inte så många utländska bloggar men jag har inte sett elaka kommentarer i samma utsträckning som på svenska bloggar! Det kan väl inte vara så att vi svenskar är ett så förbannat och missunnsamt folk som skäller bakom gardinen och skriver elaka kommentarer på andra människors bloggar eller sociala medier? Vad har ni för erfarenheter? 

Jag är dålig på att kommentera både när jag gillar eller ogillar något, men jag har tänkt ganska mycket på det här de senaste dagarna efter ett inlägg om näthat hos just Isabella Löwengrip.

För att dra mitt strå till stacken, så tar jag mig tid att kommentera på de bloggar jag läser. Inte på alla inlägg men mycket oftare än tidigare.

Dagens resa går till Montmorency skogen som vi bor 10 minuters promenad ifrån. Bilden är tagen en fantastiskt dimmig dag förra året!

2 kommentarer:

  1. Har gjort samma iakttagelse. Svenska kvinnliga bloggare får ofta ta vääldigt mycket skit, i synnerhet Isabella Löwengrip. Andra som jag följer - Sandra Beijer, Elsa Billgren och Clara Lidqvist - har lite högre i tak men är ändå väldigt påpassade, speciellt ifråga om när de anses vara "ofeministiska" eller icke miljövänliga eller priviligierade etc. Å andra sidan är förstås fenomenet som sådant - stor kvinnlig influencer med åsikter och en del skinn på näsan - inte så vanligt här iallafall som det är i Sverige. Men jag håller med: är man så fruktansvärt irriterad över hur en bloggare presenterar sig själv tycker jag man scrollar vidare snarare än att attackera. Min observation är också att aggressionerna på svenska sociala medier blir värre i takt med att det blir mörkare ute om vintern ;). Och just nu är det hetsigt överallt (inte minst här i USA) inte bara pga. valet och det klimatet utan även för att Covidhotet hängt över alla i ett halvår och inte verkar försvinna än på ett bra tag. Bra tillfälle att öva sig i "snällhet," tålamod och djupandning iallafall...

    SvaraRadera
  2. Oh, jag hade inte tänkt på att det blir värre i takt med mörkrets framfart...
    Jag tror att vi har ett formidabelt tillfälle att öva på att vara snälla och vår "bienveillance" (ett ord som jag tycker mycket om) eller godhet / välvilja som det kan översättas med. Det ska jag passa på att göra!

    SvaraRadera