söndag, augusti 13, 2017

Svensk Afton

Så var det äntligen dags för våran Svenska Afton med kompisarna.
Jag hade ju fixat köttbullar, rödbetssallad, Janssons och kladdkaka, sen hade vi köpt lite gravad lax, tre sorters sill, färskpotatis, kräftor, knäckebröd, två ostar, prinskorvar, Norrlandsguld, nubbe, surströmming, tunnbröd och jordgubbar med grädde.

Vi skulle vara 8 personer från början men vi blev bara 6 så det blev väldigt mycket mat!
Vi var hos Matthias kompisar i Precy-sur-Oise, de som bor på det fantastiska "familjegodset" med pool och hela faderullan. En av fördelarna med deras hus är en mycket stor trädgård eller mindre park skulle man väl kunna kalla det.
Då finns det tillräckligt med plats för att öppna en surströmmingsburk utan att för den sakens skull förpesta middagsbordet!

Sagt och gjort Matthias bad om en spann vatten och en konservöppnare. För att göra saker och ting lite roligare började det spöregna då vi skulle ha öppningsceremonin!
Vi spatserade i samlad trupp med en stor parasoll bort till ena änden av trädgården där Matthias skred till verket.

Det bubblade ju i den där spannen, först tyckte vi att det var lite mesigt för det luktade ju ingenting, men sen!
Heliga Moses som jänkarna säger, det stinker! Det finns inga ord som kan riktigt beskriva vad det egentligen luktar, inte heller hur starkt det luktar.

När burken var öppnad lämnades spannen därhän för att senare desinficeras och vi gick tillbaka till provsmakningsbordet, ute!
Vi tog fram rödlök och tunnbröd och gräddfil men tyvärr var inte potatisen färdigkokt så det fick bli utan potatis.

Jag äter ju inte surströmming för att det är ju som med all annan fisk...
Jag tog även fram snapsen och snapsglas eftersom jag tänkte att man kanske måste skaka liv i någon av de mer svagare fransoserna ifall de svimmar.

Men alla smakade, till och med hundarna, de fick inget men slickade i sig några smulor som hade trillat ner på marken!

Vi satte oss till bords sedan och jag förklarade vad som hör till vad för att de ska kunna äta "som i Sverige" men de lyssnade bara med ett halvt öra så det blandades helt vilt men de tyckte alla att det smakade gott!

Mellan varmrätter och efterrätt spelade vi ett parti pétanque. Jag spelade med Gaël som också kallas Guz och med Matthias och som förra gången vann vi igen!

Kladdkakan blev en succès förutom Guz so inte gillar choklad och Rod (Blackies husse) som inte gillar jordgubbar?! Alltså vilka killar!

När vi hade dukat av och skyndat oss att sätta igång diskmaskinen för att få bukt med surströmmingslukten tog killarna fram poker portföljen och spelade poker. Cécile och jag hoppade (okej, vi gick mycket försiktigt på tårna) i poolen.
Det var kallt men efter ett par längder var det jätteskönt.
Rätt som det är kommer Blackie farande, hon älskar att bada och simma så och plumsade i och började simma med oss.
När hon är nära mig känner jag hur hon luktar surströmming om hela käften!

Céciles bror dumpade surströmmingsresterna i hörnet på deras tomt mot en granne som de verkligen inte gillar (näe, det Är verkligen inte snällt, särskilt som det ska bli ganska varmt och soligt de kommande dagarna... Urk!) och först trodde vi att hon kanske hittat resterna och slafsat i sig det men sen kom vi på att hon har druckit ur spannen med surströmmingsvatten!
Hemresan för Rod och Guz och Blackie måste ha varit mustig!

Vi kom hem vid 02:00 tiden efter en mycket lyckad kväll. Det var verkligen värt att stå lite i köket för att låta kompisarna smaka på svenska rätter. De tyckte att det var jätte lyxigt att få en catering direkt levererad till huset! Det var roligt att kunna få "ge igen" för Xavier och Cécile är verkligen så snälla och generösa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar