lördag, januari 09, 2021

Funderingar

Jag är medlem i en grupp på Facebook som heter Svenskar i Paris och igår skrev en medlem om sina problem med att få ett svenskt ID kort utfärdat av Polismyndigheten som svensk medborgare med dubbelt medborgarskap. Hon är född i Frankrike men har alltså svenskt och franskt medborgarskap sedan födseln.

När jag förnyade mitt pass i Sverige 2016 var jag tvungen att fylla i en blankett som heter "underlag för utredning av svenskt medborgarskap", obligatoriskt för alla som är bosatta utomlands.
Detta var första gången som jag fyllde i en liknande blankett.

Numera räcker inte det, jag måste bevisa att jag inte är fransk medborgare eller har ansökt om franskt medborgarskap sedan jag förnyade mitt pass senast. Alltså ha ett "intyg om icke innehav av franskt medborgarskap".

Hur fasen gör man det? Ska jag be de franska myndigheterna att intyga att jag inte är fransk? De skulle skratta ihjäl sig och förvånas att Sverige är mer komplicerat administrativt än Frankrike!

Mitt franska "carte de séjour" som behövdes innan Schengenavtalet gick ut 2010 (om jag inte minns fel); det är ett av två godkända bevis, enligt Ambassaden i Paris, att man inte är fransk.

Jag började svettas ganska rejält när jag läste om de andra svenskarnas upplevelser när det skulle byta pass, både i Sverige hos Polismyndigheten och här på Ambassaden i Paris. Mitt pass går ut i slutet på maj i år.

Enligt svensk lagstiftning kan inte den som har ett svenskt medborgarskap bli av med det om han eller hon då skulle bli statslös, det strider mot folkrätten.
Att dra in ett svenskt medborgarskap för någon med dubbla medborgarskap är inte heller möjligt utan en ändring i grundlagen.

Detta hindrar tydligen inte varken Polismyndigheten eller Ambassaden från att halvt skrämma ihjäl svenskar både i Sverige och utomlands med att dra in deras medborgarskap.

Vad gör man utan Carte de séjour då? Jo det finns två lösningar till för att man inte ska få problem med förnyandet av ID handlignar.

Den ena är att leta reda på en svensk generalkonsul i Nantes som tydligen specialiserat sig i frågan och få hjälp av honom med att få fram ett intyg från franska myndigheter som bevisar att man inte ansökt om franskt medborgarskap. Enligt Ambassaden görs inte detta längre men värt ett försök om man inte har en annan lösning.

Den andra lösningen är att ha ett franskt röstkort med sitt medborgarskap uppgivet. Inte trodde väl jag när jag skrev in mig på röstlistorna 2016 efter att vi hade köpt vårt hus här i Taverny att jag skulle kunna använda mitt franska röstkort till någonting annat än att rösta, men jo, det styrker faktiskt mitt svenska medborgarskap för det är ett officiellt dokument från den franska staten där de erkänner mitt svenska medborgarskap!
När jag upptäckte det här hoppade jag jämfota av glädje! Hurra, kanske kommer detta att gå bra ändå?!

Jag ska beställa tid för ansökan om pass på Ambassaden i slutet på april. Kan jag besöka Sverige innan ansöker jag om pass där men det ser väl lite mörkt ut.

Jag kan ju villigt erkänna att jag blev väldigt osugen på att få dubbelt medborgarskap nu. Det verkar bara bli mer administrativt elände, skulle inte tro att det är värt besväret.

Jag tror att bilden nedan talar för sig själv.

2 kommentarer:

  1. Intressant att det verkar vara sånt strul med den saken. Jag har ju dubbelt sen 2017 och jag har aldrig hört det skulle ställa till med en massa problem. Däremot är det ett jädra stök att förnya det svenska passet eftersom det bara kan göras antingen på konsulatet i DC eller på en av passmobilerna (och då ska det bokas många månader i förväg - jag vet ofta inte alls hur mitt schema ser ut många månader i förväg). Fattar inte heller varför det svenska passet måste förnyas vart femte år. Det amerikanska behöver bara förnyas vart tionde och - ärligt talat - så mycket förändras ju inte en vuxen person. Så, ja, dumt åt alla håll. Tur att du hitta en byråkratisk lösning!

    SvaraRadera
  2. Det ska inte vara struligt att ha dubbelt medborgarskap, dessutom tror jag att ha ett intyg om icke innehav av franskt (eller annat) medborgarskap bara gäller svenskar som bor i Frankrike och bara har svenskt medborgarskap. Jag vet inte om intyg om icke innehav av annat medborgarskap finns, det låter ytterst tveksamt. Som guilty until proven innocent ;o) Orsaken till att passen ska förnyas vart 5:e år är att det har "försvunnit" väldigt många svenska pass, människor som anmäler stöld och förlorade pass. Med Tyskland är det svenska passet det som "öppnar" flest dörrar i världen, därför är ett svenskt pass väldigt eftertraktat på den svarta marknaden (jag har gjort lite efterforskningar här också...) och således har reglerna ändrats. Vi är ju också relativt få svenskar i jämförelse med t.ex. Frankrike så det kostar väl mindre att göra om passen vart 5:e år än att försöka få bukt med alla förlupna pass. Jag har ju turen att bo i Paris så det kostar mig bara en tågresa men jag priset på passet är ju också naturligtvis dyrare, 1500 kr mot 400kr i Sverige.

    SvaraRadera