tisdag, januari 05, 2021

Trettondagsafton

Kära Bullen,
När är det egentligen tillåtet att lappa till någon som snoozar i 50 minuter var 10:e minut?
Frågar åt en kompis,
Med vänlig hälsning
Krokofanten

Natten var relativt kort och morgonen upphackad med 5 snoozningar från sänggrannens mobiltelefon, som spelar en käck liten melodi varje gång, så idag känner jag mig ytterst januarigrå!

Efter ett glas kefir, en kaffe med världens finaste skum på, en lussekatt från IKEA och en clementin känns det dock lite bättre!

Då kanske vi kan pigga upp oss med receptet på en Galette des Rois à la frangipane istället?

Till en Galette des Rois för 8 personer behövs:

400g smördeg (eller 2 förpackningar)
90g rumstempererat smör
90g florsocker
7.5g vaniljsocker (i Frankrike säljs de i individuella papperskuvert à 7.5g)
1 ägg
120g mandelmjöl
1 tsk rom eller bittermandel extrakt
80g vaniljkräm*
1 äggula + 1 msk vatten för pensling

*Vaniljkräm
1/2 vaniljstång eller 1 tsk flytande vanilj extrakt (det brukar jag ta)
25cl mjölk
äggulor
30g strösocker
10g maizena

Börja med vaniljkrämen; skär vaniljstången på mitten på längden och skrapa ut innehållet (frön kanske?).
Koka upp vaniljstången / vanilj extraktet med mjölken. Blanda äggulor och strösocker i en bunke, vispa ihop och tillsätt maizena.
Sila bort vaniljstången från mjölken, häll försiktigt ner mjölken i ägg och sockerblandningen, blanda väl och häll tillbaka krämen i kastrullen.
Värm på medelhög värme och vispa tills krämen tjocknar.
Häll krämen i en skål och täck med plastfolie (den här biten gillar inte jag), plastfolien ska vara i kontakt med krämen för att undvika att det bildas skinn på krämen när den svalnar.
Låt krämen svalna 2 timmar i kylskåp.

Förbered mandelkrämen (frangipane). Blanda med hjälp av en träsked, den rumstempererade smöret, florsockret och vaniljsockret tills det blir en mousse-liknande konsistens. Tillsätt ägget, blanda väl. Tillsätt sedan mandelmjölet och romen (eller bittermandel extraktet) blanda väl och tillsätt mandelkrämen till vaniljkrämen.

Klä en bakplåt med bakpapper, rulla eller kavla ut den 200g eller den första förpackningen smördeg.
Garnera med mandelkrämen på ca 25cm i diameter och placera ut "la fève" (det kan vara en liten torkad böna om man inte har en keramikfigur).

Blanda äggulan och vattnet och pensla på kanten på smördegen alldeles utanför mandelkrämen.
Lägg på den andra smördegen och tryck till lätt med fingrarna för att fästa degarken i varandra.
Ställ in galetten på plåten i kylskåpet i 20 minuter, detta hindrar degen från att dra ihop sig.

Värm ugnen på 200°C, ta ut galetten och pensla med äggulan. Gör ett liten hål i mitten på galetten och skåra kakan med kniv för att göra ett vackert motiv.
Baka i ugnen i 15 minuter på 200°C sänk sen till 180°C och baka ytterligare i 20 minuter. Kakan ska vara gyllene. Låt svalna på ett galler.

Servera ljummen med ett glas iskallt cider!

Dagens bild är på den här lille gynnaren som är la fève i Matthias Galette des Rois. Jag tror att det är åsnan från julkrubban.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar